Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2008 15:30 - Едно от лицата на войната
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 20996 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2009 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Колко рядко се замисляме какво всъщност стои реално зад новинарските съобщения за въоръжени конфликти в отдалечени краища на света. Редовно слушаме за кървави сблъсъци между проправителствени сили и бунтовници в Дарфур, но малцина знаят или изобщо си дават сметка къде се намира това място. Историята на конфликта между палестинците и Израел е толкова дълга и вече дотолкова ни се струва преекспонирана, че като че ли изобщо не й обръщаме внимание. В новините от Ирак май започна да се набляга главно на това дали и колко жертви са дадени от състава на коалиционните сили. А цивилното население е само статистика зад цифрите на убитите и ранени след поредния самоубийствен атентат. За съжаление същото е и по много други места на планетата, където има войни. Повечето от които са в Африка. 
Днес, докато преглеждах новините, попаднах на тази ужасяваща снимка на дете-жив скелет.
image
Направена е от фотограф на Ройтерс в болница в Могадишо, Сомалия, Датира от 9 февруари 2008 г., сиреч от преди няколко дни. Отчайващата картина е нагледен резултат от безконечните битки между съперничещи си милиции, ислямистки бунтовници и въоръжени сили на временното правителство. По този начин е предизвикана една от най-бруталните и жестоки човешки катастрофи за последните години. Това е едно от многото грозни лица на войната - глад, мизерия, нищета и жестокост. Има отговорни, но няма кой да им потърси отговорност. Много отчаяни хора, живеещи сред страха и ужаса на войната, разчитат на т.нар. световна общественост да предприеме нещо за тяхното спасение. Уви, нея обаче я няма. А я няма, защото световната общественост е просто един кух термин.




Гласувай:
0



1. jesusbg - За съжаление
11.02.2008 16:22
все още основен двигател на западната икономика е военната индустрия и къде другаде, ако не в Африка и арабска Азия ще си прострелват и продават оръжията. А и няма по-двулични копелета от международната общост.
цитирай
2. анонимен - bez mozyk
11.02.2008 16:43
Izwinqwam se, che nqma wyzmojnost dapolzwam nashite si bukwi.
Ot 7 meseca sy w edno ot we4nospomenawanite mesta- Afganistan.
Swetownata ob6tnost e onowa prokleto ob6testwo,koeto oswen da pylni djobowete si i da podkrepq po wseki wyzmojen na4in nespiraneto na konflikti onezi bez mozyk da promiwat ili uni6tojawat mozyka na ostanalite - ni6to drugo ne e.
Nai-groznoto lice na woinata e da iztrie6 4owe4nostta ot mozyka i na obiknowenite hora.
Napywat se, prestruwat se, pryskat nqkakwi pari za predmediite i wse naprazno kato 4owe6ki rezultat, no ne i kato finansow za tqh.
Naprawete si smetka - dori afganistanskite telewizii prawqt powe4e ot mnooooogo ske4owe, pokazwaiki maniera na rabota - ajde toq proekt ako e ok, za sledwa6tiq 6te dleim powe4e pari...
Az najiwo wijdam ne towa - po-lo6o - razdawat se razni pari za gluposti ili za ni6to.Primer - wmesto da izmislqt na4in da syzdadat rabota, te im dawat pari za ni6to. Posle nie o4akwame woinata da swyr6i - nqma. za swetownata ob6tnost e udobno (kupi6ta pari, koito niki nqma kak da prosledi za kakwo sa pohar4ili), kupi6ta droga, 4e i otkakto sa omirotworiteli, wnesoha po-ka4estweni semena...nito mestnite, koito oprawdawat wsi4ko s woinata, a wsy6tnost im hareswa, za6toto cql swqt im sluguwa, 4e i pari im dawa...
Imame kolega ot Uganda.
naoloko woini sy6to i wse edno i sy6to se powtarq...

цитирай
3. indreal - Aнонимен 2
11.02.2008 18:06
това звучи ужасно, при положение, че все пак там като администрацияса се събрали все представители на процъфтяващи държави... Но какво ли се учудвам - Косово е международен протекторат, а всъщност основният поминък на тази пишман държава е източване на фондове и чисто криминални дейности. Какво пък остава за Афганистан... А като какъв си там от толкова време?
цитирай
4. piccola - постинга е интересен
11.02.2008 18:47
темата тъжна...
а споделеното от Анонимен 2 - потресаващо...
цитирай
5. анонимен - Гадна работа
12.02.2008 11:03
Седя и мисля: Ако не мога да го предотвратя това нещо (войните в третия свят), как поне да не участвам непряко в тях. Ок, нямам нищо общо със Шел. Не карам кола, заредена с кървав петрол, и тъй като всичкия е кървав, то нямам и кола. Гледам да се возя на влака, поне е на ток. Постоянно мърморя, че нашите войници в Ирак са си окупатори и не са никакви герои.
Да, ама куп неща в къщи са направни от пластмаса, а тя е направена от петрол. Автобусът, с който ходя на работа, пак гори нафта. Седя пред компютър, който е погълнал големи количества петрол.
Дразни ме, че и ние влязохме с тази международна игра. Количеството на леките коли в България от 1990 г. насам се е увеличило 8 пъти! Консумацията на петрол- не знам колко е. Заливаме си нивите и зеленчуковите градини с химикали. Станахме редовни потребители на безмислени лекарства, вижте само колко реклами на лекарства се въртят по телевизията.
Понякога си мисля, че ни отнеха човечността и нейните отражения- безплатно и общодостъпно образование, здравеопазване и социална сигурност. И ни хвърлиха в очите перални, фритюрници и тъпи шоу-програми по телевизията (обърнете внимание какво се върти по телевизията между 19.00 и 22.00 часа). Медиите ни карат постоянно да се страхуваме за утрешния ден, според тях престъпници ни дебнат на всеки ъгъл, цените щяли да растат, корупцията- също. Безработицата тепърва ще ни шиба повече. Ако нямаш пари ще бъдеш шибано нещастен и всички ще те унижават и т.н. ТОГАВА КОЙ ТИ МИСЛИ ЗА ТОВА КАКВО СТАВА НЯКЪДЕ МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ТУК? Все пак тук на никой не му пука за собствените му сънародници, да не говорим, че спрямо различните от нас (турци, цигани и т.н.) се шири явна омраза.

Багера
http://xunap.hit.bg
цитирай
6. gantree - @
12.02.2008 14:14
Не съм съгласен с мнението на анонимен 2. Да "пръскаш" безвъзмездно парите на своите собствени граждани в места като Афганистан и Сомалия е финансово изгодно преди всичко за споменатите страни, в които въпросните пари биват безвъзмездно "пръскани". Да ти даде някой пари безвъзмездно и ти да го обвиняваш после за това е безумна теза, няма две мнения. Да пази Бог, ако се спре безвъзмездното финансово и материално подпомагане на такива страни.

Да, терминът "световна общественост" може и да е кух термин за някои, но за други е от жизненоважно значение. Без хората, изпълващи за добро или за лошо този термин със съдържание ние дори нямаше да подозираме за съществуването на ужас като онзи от снимката на Ройтерс.
цитирай
7. indreal - Ще си позволя да цитирам
13.02.2008 11:42
един приятел, който, макар и по малко по-различен повод, каза следното:
"Няма ли кой да каже на горките донори да не дават никакви пари, защото с тях става само по-лошо: така се поддържа една корумпирана и развратена прослойка управляващи в България. Точно тази прослойка, която трявбва да се разкара по най-бързия начин..."
Та явно идеята на анонимен 2 е такава - ако въпреки безбрежните фондове, изляти на дадено място, нещата не просто не вървят, ами и стават по-зле, значи определено нещо в политиката не е както трябва.
цитирай
8. gantree - мммне
13.02.2008 15:18
не мисля, че правилно си го разбрал;
той пише буквално следното - световната общественост е "onowa prokleto ob6testwo, koeto ... pylni djobowete si" от конфликтите в тези страни.
прочети го пак, и не мисля, че имаме нужда да го тълкуваме; достатъчно ни е просто да приемем казаното от анонимен 2 буквално.
цитирай
9. indreal - ммммда
13.02.2008 15:28
Всъщност, gantree трябва да се съглася с теб.
цитирай
10. анонимен - Съжалявам но тези разговори винаги ...
13.02.2008 16:56
Съжалявам но тези разговори винаги са ми напмняли за вечната мечта за равенстово, всеобща справедливост и т.н. химери. Просто от една страна сте прави, а от дуга не съвсем. Да всяка личност, всяка организация, всяка държава, всяка общност прави това, което би и донесло облаги. Без значение какви. В това обаче няма нищо лошо. В крайна сметка каква е разликата между плана Маршал и парите, които се изсипват по размирните места по света? Естествено, че тези пари ще се върнат многократно на този, който ги изсипва. И отново - в това няма нищо лошо, все пак тези изсипани пари дават някакъв шанс за развитие - ама това развитие щяло да бъде такова каквото "международната общност" иска, а не каквото местните. Еми естествено. Аз давам 10 лв на просяк, ако той ми гарантира, че ще ги използва за къпане, миене и нова фланелка, която ще си купи от моя магазин за да може след това да ми носи кашоните безплатно за нпколко дни. Ама аз искам да ги изпия, това е моята традиция и начина, по който искам да живея - еми не става, не получаваш 10 лв. Аз ти тавам шанс да направиш нещо, което аз искам и да се почувстваш по-добре по моите стандарти. Ако не щеш - ще те принудя да направиш това, което аз искам. Имаш избор - избора на по-слабия.
Всичко друго са празни приказки за псевдо комунизъм - равенство, братство - бла,бла. Няма такъв филм и не е нужно да има.
А иначе от скука всеки може да протестира срещу каквото си иска. Може даже единиа анонимен, вместо да ползва автобус да се засели в изоставената махала на някое асеновградско село, да не ползва електричество, пластмаса или каквото там си решеи - с две думи да си основе едно БГ братство на амишите и да е довоелн от живота. Па даже и средства от братята амиши отвъд океана може да получи за да стартира братството - все пак ще мисли като тях - или не това е международна общност.......
цитирай
11. анонимен - az пък виждам нещата по следния начин.
13.02.2008 18:59
Много хора виждат свтовната общонст като коректив на антисоциалните и антихуманните действия на политиците. С други думи очакват масовото недоволство на граждани и общественици да накара тези от които зависи бъдещето на хората да променят действията си. Само че рядко се случва. И след априлското въстание е имало силно обществено мнение в защита на поробените българи, но това не става повод за политическа промяна. И не общественото мнение предизвиква Руско-турската освободителна война, а определени политически интереси на русия. Същото е и тук - и в Судан и в Етиопия ще продължават да измират от глад деца като това на снимката, докато не се намери някой пряко заинтересован и с необходимата сила да сложи ред в тази брутална кочина.
цитирай
12. анонимен - links
14.02.2008 16:38
http://www.unicef.org/childalert/drc/photoessay.php

http://www.unicef.org/childalert/darfur
цитирай
13. анонимен - Пак аз...
14.02.2008 17:52
@Анонимен 11
Сравненията са ти неприемливи.
Разбира се, че можеш да платиш на някой и той да се съгласи да носи кашони. Никой не смята това за лошо.
Но никой няма да одобри ако плащаш на група клошари да убиват други клошари.
Не е човешко да плащаш на хора да се избиват едни други. Това е извън приетите мярки за добро.
Цитирам те:
" Без значение какви. В това обаче няма нищо лошо. В крайна сметка каква е разликата между плана Маршал и парите, които се изсипват по размирните места по света?" Ако се изсипват за мир и спасяване на хора, никой не е против. Въпросът е, че често се изсипват, за да се подкрепят различните фракции в една война и така тя да продължи вечно.
Не сте ли се замисляли защо страните които имат петрол са бедни (изключнеията са ОАЕ, Норвегия и Великобритания). Как така става, че страни като Ангола и Нигерия са ужасно бедни. В такива страни е много по-лесно да се добиват петрол и разни ценни природни богатства когато са в състояние на гражданска война или етнически конфликт. Наливат се пари, за да се трепят хората по-лесно. Щото от това очевидно се печели.
http://xunap.hit.bg
цитирай
14. анонимен - re: 14. анонимен - Пак аз...
14.02.2008 18:07
Извинявай но всички заключения, които си направил са чиста проба общи приказки в полза на световната конспирация и крайни изказвания за директна преднамереност в убийстовото на хора. Как по-точно ще докажеш, че "Въпросът е, че често се изсипват, за да се подкрепят различните фракции в една война и така тя да продължи вечно." По абсолютно същата логика на общия лаф аз пък казвам, че международните донори са били подведени в случайте, които ти цитираш и предварителните им очаквания са били излъгани.....

Да не говорим за супер преднамереността, че е по-лесно да се добива петрол в държава с конфликти.
В крайна сметка какво казваш - анархия - няма политика и политически решения, защото всяко от тях е насочено срещу доброто на някое човешко същество, всички намеси на международни организации са ненужни и винаги отрицателни??

Опитвам се да кажа, че намирам за абсолютно нормално когато Ангола приема помощ от 1 мил. евро от ЕС за подпомагане развитието на институциите и те да бъдат развити точно по начина, по който ЕС иска. Ако в Ангола има партизани, които са против изхарчването на парите за развитието на институциите по начина, по който казва ЕС - тогава ЕС ще се стреми да избие тези партизани - нищо по-логично не виждам.
Естествено, че силната страна ще се опитва да налага мнение, било то силната страна да е България, ЕС, САЩ или ООН.
Ники
цитирай
15. анонимен - .....
11.12.2010 17:45
Днес,когато си изхвърлях боклука в контейнера за смет,имаше няколко клошари, които обсъждаха как да пренесат едни стари мебели!Бяха двама мъже и една жена.Мъжете тръгнаха,а жената ровейки в боклука викаше"Боже.......Исусе......."


..........без коментар..........
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618992
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865