Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2008 18:04 - Китоловни войни: Японски китоловци стрелят срещу австралийски екоактивисти
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 2739 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2009 11:03


Петък, 7 март 08:42 PM

Японски китоловци стрелят срещу австралийски екоактивисти 

Такова обвинение отправя Пол Уотсън, капитан на антикитоловния кораб "Стив Ъруин", срещу членовете на екипажа на японския китоловен кораб-база Nisshin Maru. Япония, естествено, веднага окачествява като лъжа обвиненията, че при последния конфликт между екоактивистите от Sea Shepherd Conservation Society и японските китоловци, действащи в Южния океан, по капитана на "Стив Ъруин" е стреляно с огнестрелно оръжие. 

Инцидентът е станал по време на противостоене между двата кораба. Екипажът на "Стив Ъруин" замеря японския китоловен кораб с вонящи бомби. От Nisshin Maru им отвръщат със светлинни гранати. В резултат на взривовете двама австралийци от екипажа на "Стив Ъруин" са ранени. Ралф Лоу (33) от Мелбърн е с натъртвания по гърба в следствие на взрив на светлинна граната непосредствено зад него, а Ашли Дън (35) от Ланстън получава изгаряния по единия си крак. Малко след това Пол Уотсън, капитанът на "Стив Ъруин", усеща удар в областта на гръдния кош. Когато малко по-късно разкопчава спасителния си костюм, под който е носил противокуршумна жилетка, намира сплескано парче олово. Куршумът го е ударил в лявата част на гърдите, и според корабния лекар Дейвид Пейдж единствено фактът, че е носил противокуршумна жилетка е спасил живота му.
Самият Пол Уотсън признава пред радио АВС, че нито той, нито някой друго от екипажа му е видял никой да стреля от борда на японския китоловен кораб, тъй като всичко е било в лютив пушек, а и всеки е търсел някакво прикритие по палубата. 

Инцидентът, ако се окаже, че наистина става дума за стрелба, бележи сериозна ескалация на напрежението между екоактивистите от Sea Shepherd и японския китоловен флот .

Новозеландецът Глен Инууд, говорител на японските китоловци, заявява, че обвиненията на Пол Уотсън са абсолютна лъжа. Съобщението на екоактивистите се определя като форма на отмъщение. Все пак Глен Инууд потвърждава информацията, че на борда на Nisshin Maru е имало служители от бреговата охрана на Япония. Те са произвели няколко предупредителни изстрела във въздуха, които обаче не са наранили никого. 
image
Екоактивистите, заснети от борда на японския кораб

Пол Уотсън заявява, че инцидентът няма да накара протестиращите да преустановят действията си срещу нелегалния лов на китове, провеждан от флотилията кораби, водени от Nisshin Maru. И допълва, че японците най-вероятно ще продължат китоловния сезон с още 12-13 дни, но всеки ден, през който им е попречено да ловуват, ще бъде победа.

Екоактивистите от "Стив Ъруин" успяват да откриват японския китоловен флот благодарение на две електронни проследяващи устройства, скрити от двама членове на екипажа, промъкнали се тайно на борда на Yushin Maru No. 2 през януари. 

Австралия, както и много западни нации, са силно против японския китолов. Япония, която убива годишно около 1000 кита, контрира, че китоловът е част от нейната култура, и обвинява антикитоловните страни в безчуственост към националните традиции. 

Още за Стив Ъруин




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - panthera onca
31.03.2008 18:36
Интересни дрешки имат екоактивистите - противокуршумни жилетки!
Шегата настрана - явно нещата загрубяват...
цитирай
2. indreal - А говорител на японците е...
02.04.2008 15:40
новозеландец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619185
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865