Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 16:04 - Паравоенно правосъдие по колумбийски
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 2054 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2008 17:14


Където централната власт е слаба не е много чудно, ако се зароди сепаратизъм. А появят ли се политически движения, които да го легитимират, на сцената излизат и паравоенните формирования. FARK сеят смърт и страх в Колумбия, а безсилието на армия и полиция да се справят с партизаните на нелегалното движение много скоро довежда до запълване на вакуума. Раждат се милиции за обществена защита - срещу FARK се изправя AUC или Обединени колубийски въоръжени сили за самоотбрана. Много скоро обаче и техните методи започват да стават като на тези, за борба срещу които са създадени. Защото колкото и пламенно да отстояват правата си с оръжие в ръка, истината е, че в един момент членовете на всяка нелегална групировка опират до нуждата от финансиране на организацията. Подобно на FARK, AUC също разполагат със солидна неформална мрежа, а хората на организацията са въоръжени до зъби. При това положение в страна като Колумбия най-лесния начин за набавяне на средства е чрез производство и трафик на наркотици. И така, същността на милициите се изражда в класически бандитизъм, характеризиращ се с безогледни убийства дори и само по подозрение в симпатизиране на противникови партизани. А при страничната дейност, сиреч производството и търговията с наркотици, в повечето случаи конкурентите са идейните и политически врагове от FARK, така че нататък е ясно. Ето и резултатът:
image
На снимката заместник командирът на фракция Калима от Обединени колубийски въоръжени сили за самоотбрана (AUC) Елкин Казаруба, наричан още "Дон Марио" или "Свещеникът", е отведен под ескорт до масов гроб край Палмира, Югозападна Колумбия. Разследващите смятат, че ексхумираните от там 20 тела са  на хора, убити от членове на предвожданата от Казаруба крайно дясна паравоенна групировка. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Работата е много омешана в Колум...
12.04.2008 15:32
Работата е много омешана в Колумбия. Всъщност AUC са подкрепяни от правителството. За да има някакви паравоенни, които се бият с партизаните, правителството си затваря очите за безаконията, които тези паравоенни правят: производство и търговия с наркотици, убийства без съд и присъда, упражняване на власт наместо държавата.
Трикът с финансирането чрез производствтото на наркотици е много стар. Спомням си един филм - "Еър Америка", където американците не само си затваряха очите, но и поддържаха производството на наркотици за да се финансират някакви частни армии в Камбоджа, коит да се противопоставят на комунистите.
Другият благ трик, които се прави с паравоенните, е че те може безпрепятствено да убиват почти всеки и никой не може да обвини правителството или президента и да ги съди за геноцид, тероризъм или военни престъпления. Тъй като формално паравоенните са извън контрола на централната власт. Е, тя тая власт трябва по принцип да си размърда гъза да залавя и съди подобни убийци, но не го прави. Кой уби хората? Ами не бяха войници, нямаха униформи, казва свидетелят. Значи са престъпници, казва властта, и формално разпорежда разследване, но не намира никой за виновен. Та така.
Христо
http://xunap.hit.bg
цитирай
2. indreal - @1
14.04.2008 08:31
Дяволски точно казано!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621259
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865