Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2008 12:01 - Още за атентата в църквата "Св. Неделя"
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 6279 Коментари: 11 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2008 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вчера един постинг на gantree ни припомни за едно “Демоническо дело на родоотстъпниците” (по в. “Зора” от 17 април 1925) или казано другояче, за атентата в катедралата "Св. Неделя". За мой срам аз самият, улисан във всекидневни задачи, не успях да напиша нищо по темата. Вечерта обаче се разрових в книгите, за да си припомня подробностите около това чудовищно дело. Ето какво искам да споделя към вече написаното от gantree:
Адската машина е сглобена през март 1925 г. от Петър Абаджиев - ръководител на терористичния отдел на ЦК на БКП. Според съучастника му Петър Загорски, клисар на катедралата "Св. Неделя", бомбата е представлявала пакет с размери 60х50х40 см. Теглото й е било 50 кг, а от нея стърчали 5 фитила. Взривът е поставен на тавана до централния купол. Не стига това, ами бутилка със сярна киселина, сложена до него, е имала за цел да задуши евентуалните оцелели след експлозията. 
Обвиняват правителството на Цанков, че след кървавия атентат предприема серия от репресии. Същите тези обвинители обаче пропускат да споменат, че цяла Европа е потресена от терористичния акт и действията на българската власт не се оспорват, поне докато не излизат на яве данните за масови убийства без съд и присъда. Веднага след атентата обаче европейските правителства застават зад действията на държавата и една от причините за това е, че много скоро след чудовищното престъпление, на пълномощните министри на Великобритания, Франция и Италия е предоставена конфискувана наскоро комунистическа кореспонденция. Благодарение на нея става ясно, че зад неуспешния атентат срещу царя, последвалото убийство на ген. Георгиев и взрива на катедралата "Св. Неделя" стои Коминтерна. А за всички е ясно, че Комунистическият интернационал е изчадие на Съветския съюз.  
В началото на април 1925 г. полицията залавя съветски агент, у когото са намерени няколко много интересни писма. Едно от тях, изпратено на 12 март от централата на Коминтерна в Москва до съветските агенти в България, съдържа заповед на 15 април да се организира общ метеж. В друго писмо се нарежда убийството на членове на ВМРО - организация, чийто действия дават силен отпор на пагубните за българските интереси политически домогвания на Съветския съюз на Балканите. Но най-интересен и същевременно най-смразяващ сред конфискуваните документи е план за мащабна военна операция, целяща отцепването на Видинска и Врачанска области веднага след началото на планирания за 15 април комунистически метеж. Планът за операцията е изработен с голяма точност и с извънредно прецизни технически подробности - факт, недвусмислено доказващ, че е дело на опитната ръка на висш съветски офицер. Предвижда се превземането на няколко ключови пункта и населени места, диверсионни атаки и разрушаването на мостовете над реките Вит и Искър. Нататък планът предвижда мобилизиране на местната селска милиция (ето и ролята на земеделците-комунисти) за съпротива срещу всякакви войски, пратени нагоре по Дунав. В допълнение се включва изпращането на въоръжени части да овладеят пътя към София, за да подкрепят въстанието, което би трябвало вече да е избухнало в столицата. Във финалния етап се предвижда поход към столицата с всички налични комунистически сили.
Лондонският в. "Таймс" сравнява този проект с много подобен болшевишки план за комунистически преврат в Естония, влязъл в действие предходната година. Тогава се е предвиждало превземането на радиото и безжичния телеграф, чрез които да се обяви пред света провъзгласяването на Естонска съветска република, както и молба за помощ към Москва...
Хич не е чудно, че цялата българска общественост е потресена от действията на комунистите. Допълнителен шамар за агентите на СССР е публичното заявление на социалистическия лидер Пастухов, че болшевишката заплаха срещу България не е предизвикана от правителствена политика. Страната ни е избрана като територия, на която да се провъзгласи съветска република, с което да се осъществят плановете на Москва за край на мира на Балканите, след което да се предизвика избухването на световна война. Невероятно прозрение, което за съжаление става реалност през следващото десетилетие, но в друга точка на Европа. Трябва ли да се учудваме защо целокупният полски народ изпитва такава омраза и ненавист към руснаците?
Едно е ясно - родните комунисти действат срещу собствената си страна изцяло под диктата на едно чуждо правителство. Всичко което правят е резултат от сляпата им
вяра в една човеконенавистна религия, каквато по същество е комунизмът. Всяко действие, всеки акт на българските комунисти са движени от мисълта за успеха на съветската политика.
Политическият хаос, към който БКП тласва България след 1925 г. е резултат от решенията на конференцията на Коминтерна, проведена през 1923 г. в Австрия. На нея се анализират причините за провала на септемврийското въстание, в резултат на което е решено, че стратегическата цел на Комунистическия интернационал трябва да бъде формирането на Федерална дунавска съветска република...



Тагове:   още,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - потресена съм!
17.04.2008 12:45
благодаря за допълнителната информация. това, което знаех за атентата в Цъквата "Света Неделя" беше, че е първия терористичен акт в света! организиран от БКП. комунизма е доказана човеконенавистна идеология, предизвикала изтреблението на милиони!
цитирай
2. gantree - @ indreal
17.04.2008 14:11
Интересни са тези детайли, и ти благодаря, че обръщаш внимание. Не знам дали мерна линка към архива на страницата на НС, който divini пусна вчера
http://www1.parliament.bg/kns/Pkontrol/21%20ons/2rs/21ons-2rs-p10.htm

и по-конкретно общият линк
http://www.parliament.bg/kns/Pkontrol/21%20ons/21%20ons.htm

Поздрави.
цитирай
3. indreal - @ gantree
17.04.2008 15:20
Не, не съм видял тоя линк. Обаче не знам дали да ти благодаря, че ми го пращаш, защото усещам как сега вече остатъка от деня ми е почти предначертан в ровене из архива ;-).

P.S. И все пак благодаря!!!
цитирай
4. gothic - Обикновен комунизъм. . . не много ...
17.04.2008 18:30
Обикновен комунизъм...не много отдавна наследниците на тези терористи казваха "С кръв сме я взели тази власт, с кръв ще я дадем". Вярно, сега не проляха кръв, но пък за сметка на това обезкървиха до последно България. И продължават да имат претенции. И това ако не е тапирщина-здраве му кажи!
цитирай
5. анонимен - баналността на злото
17.04.2008 23:49
Комунизма отдавна се е доказал като човеконенавистническа идеология. Още от времето на Сталин, изобретил "култа към личността". "Големият глад" в Украйна. общите "сметки" на жертвите на сталинизма наброяват 40 милиона. Но най-големия сатрап за всички времена си остава Мао Дзе Дун - изтребил 50 милиона в комунистически Китай.
цитирай
6. antonov - Dichterkiler или НВ Борис 3
18.04.2008 21:43
За антентата е ясно но не ми е ясно защо биде убит
Гео Милев.Или-бел срещу червен терор.Не е ли парадокзално,че в България има улици кръстени на
един военнопрестъпник.
цитирай
7. анонимен - 85 ГОДИНИ ОТ 9 ЮНИ
26.04.2008 17:26
Нека наистина прочетем страницата.Да не я затваряме и да не манипулираме хората.От 1919-1920 година царство България се управлява от едно центриско правителство на БЗНС и Александър Стамболийски. То е дошло на власт с едни законни избори.Такива са проведени и през 1923 година,спечелени отново от БЗНС.За него е гласувало цялото българско общество.На 9 юни в нарушение на българската конституция е извършен един незаконен държавен преврат срещу законното българско правителство.Избити са хиляди привърженици на БЗНС.Премиерът Стамболийски е заловен и зверски убит.Главата му е отрязана и занесена в София в консервна кутия на превратаджиите.Трупът е нарязан на парчета.В 1925 година е организиран терористичен акт срещу едно незаконно българско правителство.Което няма никакво право да управлява страната ни. Никой не го е избирал.То от никого не е признато. Цанков и военните са нарушили грубо българската конституция и закони и трябваше да бъдат съдени като криминални и политически престъпници. Стамболийски е демократично избран центристки политик.Тоя преврат срещу него няма никакво оправдание и законово основание.Превратаджиите дошли на власт незаконно,сами си организират в следващите години "избори".Сами се избират.В една Англия по същото време само за опит за преврат е имало съд и обесване.Това правителство избива интелектуалци като Йосиф Хербст и други без съд и присъда.Те са отвличани на улицата и изчезват.Това се върши от неконституционно, незаконно правителство.От хора на които мястото им е в затвора,а не в управлението на страната. Кървавият професор праща убийци в Прага на земеделския министър Райко Даскалов.Това незаконно правителство рискува авторитета на държавата си пред цяла Европа.Има икономически санкции срещу нашата страна-отказ за заеми от английски банки и т.н.Има окупиране на Пиринско от гръцката армия и пълно безсилие на тия превратаджии да изгонят окупаторите.Тоя преврат не трябваше да се извършва.Той доведе 20-годишна гражданска война с хиляди убити и вземането на властта от комунистите в 1944-1947 година.
цитирай
8. sisi89 - da be za vsi4ko sa vi
15.05.2008 17:22
vinovni komunistite
цитирай
9. анонимен - koi sme nie, chovezite
02.06.2008 20:58
i cherveniyat y beliyat teror sa ednakvo strachni, strachno e che nie chovezite sme sposobni da ubivam za udovolstvie, nyama nichto po gestoko ot tova umno sazdanie-chovekat.
vav venezuela se zapoznax s gospodin Nerezov, sin na general Nerezov, comandanta na dvoreza, zaginal v tozi atentat, no tuk vav venezuela sa i bratyata Petkovi, sinove na edin ot organizatorite na atentata, kolko e malak svetat.
цитирай
10. indreal - @ 9
04.06.2008 10:22
Това вече звучи интересно. Явно Латинска Америка е притагателна за емиграция за хора с всякакви политически убеждения.
цитирай
11. анонимен - Petur Abadjiev
09.06.2009 15:25
Statiata mi beshe interesna zashtoto tursih njkakva informachij za Petur Abadjiev. Maika mi beshe spomenavala za nego. Toi se pada nein chicho. Moj vucho beshe krusten na nego. Sushto imashe zavod v Teteven na negovo ime.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618001
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865