Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 16:19 - Перфектният протест
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 3713 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2009 16:55


Перфектен протест, в перфектно време с перфектен развой. Остава само въпросът за кого? Студентите, които стояха зад организацията на днешния протест пред сградата на парламента, бяха употребени по най-класически начин. Не се наемам да гадая от кого, но подобен резултат от демонстрацията може да е от полза само на една извънпарламентарна партия. На тази, която със страшна сила се е устремила към спечелване на следващите избори на всяка цена. И не говоря за парламентарната опозиция - в тази ситуация тя не можеше да реагира или въздейства по никакъв начин. 
В крайна сметка митингът беше провален от 30-40 нациста. Което не стана случайно. Защото за реализирането на подобен краен резултат лумпените са първото необходимо условие. Между 11:00 и 11:15 ч. те все още не показваха присъствието си по никакъв начин. Единствено към сградата на парламента спорадично летяха снежни топки. С други думи не се случваше нищо особено. И в този момент от западната страна на парламента (от към сградата на БАН) се появи най-малко един взвод полицаи, въоръжени с щитове, палки и каски и заеха позиция пред металните ограждения. Точно срещу лумпените. Перфектната полицейска провокация. Появата на униформените, каквато несъмнено е била и идеята, предизвика яростна вълна на недоволство. Мисля че това беше първият белег, че организаторите изпускат контрола на протеста. Въпреки многократните им, накрая направо отчаяни опити да озаптят ситуацията, вече всичко беше изтървано. Вероятно са подходили съвсем формално при създаването на предварителна охрана на митинга, така че сега по никакъв начин не можеха да се справят с провокаторите. Въпросните 30-40 нациста започнаха да замерят полицаите с металните ограждения, които отделяха сградата на парламента от протестиращите. Не последва обаче никаква намеса. Отделни полицаи реагираха с палките си единствено в случаи на крайна самозащита срещу най-самозабравилите се провокатори. Използването на метални ограждения като своеобразни тарани продължи много дълго. Също толкова дълго продължи и търпението на полицейските шефове, наблюдаващи случващото се от стълбите пред главния вход на Народното събрание. 
В този момент стана ясно, че каквато и да е била предварителната програма на протеста, вече всичко  отиде по дяволите. Единственият разумен ход на организаторите, за да не им бъде търсена отговорност за ексцесиите, беше да обявят край на митинга. Нещо, което те не направиха.
От мястото, което заемах, виждах съвсем ясно, че групата от 30-40 нациста е изключително обособена. Само при желание полицаите много лесно биха могли да се вклинят между тях и останалата част от демонстрантите, които не само че не бяха агресивно настроени, ами изглеждаха и доста слисани от случващото се. Такава намеса обаче не се състоя. В един момент компактната група от 30-40 нациста реши да измести фронта към средата на митинга, т.е. към парадния вход на Народното събрание. Тогава разбрах, че кметът е издал заповед за отменяне на митинга. Веднага напуснах мястото си при паметника и се отправих към сградата на БАН. По пътя чух по високоговорителите да съобщават новината, която беше посрещната от диво недоволство. След не повече от 5-6 мин. полицаите и жандармеристите явно получиха заповед да се опразни площадът, защото море от униформени се втурна срещу протестиращите. Много бързо журналистите, които до този момент снимаха с камери и фотоапарати от стълбите на Народното събрание, бяха изведени от там, а към полицейските автомобили поеха първите арестувани. Надявам се единствено сред тях приоритетен брой са били  нацистите, които така или иначе провалиха митинга. Но както знаем от други подобни случаи, покрай сухото гори и мокрото, и в мелето може да са го отнесли и мирно протестиращи.
Изводът е, че някой успя да създаде предпоставка протестът от мирен като замисъл и декларация, да ескалира до сблъсък. Не стига това, ами в развоя на нещата беше включен сигнал за намерение да бъде взривено самоделно взривно устройство. В крайна сметка студентите, които стояха зад организацията на днешния протест пред сградата на парламента, бяха употребени по най-класически начин.


Тагове:   протест,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Глупаци,
14.01.2009 16:26
търсещи евтина популярност!
цитирай
2. indreal - @ zlika
14.01.2009 16:44
Очевидно искаше да изразиш мнение, но нещо май не ти се получи много успешно...
цитирай
3. xunap - Изтъркана схема. Вкарваш прово...
14.01.2009 17:19
Изтъркана схема. Вкарваш провокатори и проваляш всички. Аз ако бях от БСП щях да се погрижа протеста да е с много малко хора например и които да говорят пълни глупости. Тоест не да го проваля, а да го осмея. Лично аз не се съмнявам, че скинарите са си били организирани предварително. Познайте от кой.
Ясно е, че промяната трябва да се търси там, където Р.Петков и компания не могат да се месят - според мен на избори.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619096
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865