Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 15:31 - Норвегия ще вложи почти $ 1 млрд. за изграждане на десет велосипедни магистрали
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 1296 Коментари: 0 Гласове:
1



 В опит да намали влиянието на вредните емисии от наземния транспорт, Норвегия обяви своите планове за изграждане на мрежа от десет велосипедни магистрали около деветте й най-големи градове, като прогнозните разходи са $ 923 млн.

image

За разлика от традиционната велосипед алея, която е отделена от основния пътен трафик само с боята върху асфалта, велосипедната магистрала ще бъде изцяло самостоятелно пътното платно, по което велосипедистите ще могат да се придвижват без да се притесняват от целия останал автомобилен трафик.

Важно е да се подчертае, че целта не е въпросните вело-магистрали да свързват отделни градове, отдалечени на стотици километри един от друг, или поне не на този първоначален етап. Вместо това двулентовите „супер велосипедни алеи” ще позволят на ежедневно пътуващите с колела да се придвижват лесно между градските центрове и предградията. С това защитената велосипедна мрежа ще се разшири и ще излиза отвъд градските ядра, достигайки през предградията и до сателитните на градовете населени места.

Тези широки, двойни еднолентови платна ще предложат много повече от сигурността сама по себе си. Те ще позволят велосипедистите да карат безопасно със скорост до 40 км в час, и по този начин ще направят по-дългите пътувания осъществими.

В Норвегия със сигурност през зимата е доста студена, макар че благодарение на Гълфстрийм температурите се задържат в умерени граници. Всъщност по-сериозният проблем са дългите и по-мрачни зимни дни, които биха могли да създадат предпоставки за инциденти по велосипедните магистрали. Без държавна и общинска подкрепа подобен проектът не би имал никакъв шанс, тъй като разходите за поддръжка, осветление и почистване на снега ще бъдат същите като за един нормален автомобилен път. Въпреки че Норвегия очевидно не разполага с най-добрите условия за развитие на процъфтяваща колоездачна култура, следвайки примера на други северните градове, като канадския Едмънтън и финландския Оулу, правителството на Норвегия изглежда уверено, че може да предложи безопасна и сигурна инфраструктура за велосипедистите.

И тук може би трябва да се спомене, че норвежците далеч не са пионери в това начинание. В Германия стартира изграждането на 120 километрова велосипедна магистрала, първите 5 км от която вече са факт. Планове за магистрали за велосипеди са одобрен и в Лондон, а други са в процес на разработка в Холандия и Дания.

Източник: inhabitat.com



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619321
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865