Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2012 16:17 - FLIP - най-странния кораб
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 5326 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.10.2012 19:41


За първи път срещнах FLIP като дете на страниците на великолепната книга на С. Сахарнов „Околосветско плаване”. Макар че текстът за този уникален изследователски съд беше повече от скромен, още тогава останах силно впечатлен от кораба. Но изненадата ми беше огромна, когато съвсем наскоро на сайта http://korabley.net открих, че „плаващата приборна платформа”, каквото всъщност означава името му (Floating Instrument Platform), все още е на активна служба.

image
  Най-видимата уникалност на FLIP се изразява в способността му самостоятелно да заема вертикално положение във водата, след което отново да се връща в хоризонтално. За целта по-голямата част от площта на кораба е заета от баластни цистерни. Останалото са лаборатории и служебни помещения за екипажа.
image
  Създатели на револючционната концепция са океанографите Фред Фишър и Фред Спеес от Морската физическа лаборатория при океанографския институт Scripps. Поръчката идва през 1960 г., когато студента война е в разгара си. Противопоставянето между новите световни титани води до стремително развитие на атомните подводи флотове на САЩ и СССР. Успоредно с това тласък напред получават и някои клонове от науката, пряко свързани с боеспособността на флотовете. В тази връзка Пентагона възлага корабостроителна поръчка за разработване на концепция за осъществяване на акустически изследвания, резултатите от които ще дадат на нови възможности за развитие на флота на САЩ. Скоро проектът е реализиран от споменатата вече Морска физическа лаборатория при океанографския институт Scripps, а финансирането идва от Института за военноморски изследвания.
image
  За изучаване на распространението на звуковите вълни под вода океанографите Фишър и Спеес предлагат кораб с крайно необичайна конструкция. През 1962 г. корабостроителницата Gunderson Brothers Engineering пуска на вода кораб, не приличащ на никой друг, който още при първите си ходови изпитания показва на учените какви невероятни възможности за изследвания се откриват пред тях. FLIP дава шанс за изучаване на циркулацията на водата, на формирането на урагани, плътността на водните слоеве, движението на акустичните и на сеизмичните вълни, като това са само част от областите на изследванията.
image
  Успешната експлоатация на научно-изследователския кораб продължава вече 50 години. През 1995 г. минава през модернизация на стойност $ 2 млн.  Пристанището на домуване на океанографския кораб е Сан Диего, Калифорния. 
image
  Преминаването във вертикално положение на кораба отнема 30 минути. Връщането в хоризонтално състояние става дори по-бързо, като водата от баластните танкове се изхвърля с помощта на сгъстен въздух. 
image
  Устойчивостта на кораба се осъществява благодарение на три котви, общата маса на които е 9 т. FLIP може да се остави и на дрейф. 
image
  Този изследователски кораб няма собствен двигател, но е снабден с хидравличен гребен винт за маневриране, чиято функция е да запазва стабилността на кораба при преминаване във вертикално положение. 
image
  Електроенергията на борда се осигурява от два дизел генератора с мощност по 150 кВт, както и от един авариен от 40 кВт. Генераторното отделение е расположено възможно най-далеч от изследователските помещения, така че с шумовете си да не влияе на апаратурата. Навигационното оборудование включва жироскоп, GPS, радар, както и набор за комуникационна връзка – радиостанции в УКВ и КВ диапазон, както и средства за сателитна връзка.
image
  На сметката на научно-изследователския кораб FLIP има повече от 300 научни открития. Този единствен по рода си в света кораб в днешни дни се използва за разнообразни изследвания: в неговите лаборатории се провеждат измервания на плътността и температурата на морската вода, височината на волните, поведенито на морските обитатели при влиянието на различни звукови сигнали, събират се данни за метеорологични прогнози. Когато се намира във вертикално положение, корабът прилича на огромен безшумен буй, чиито сонари прослушват океана на огромни разстояния.     



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621744
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865