Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2013 21:37 - Жътварски хроники: най-смъртоносният дрон на света
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 4090 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Трябва да започна с едно уточнение: макар че според независими анализатори и цели мозъчни тръстове съвременните бойни дронове отдавна представляват автономни системи, които не само могат сами да изпълняват цели мисии, но и самостоятелно да вземат решения за конкретни действия, към момента те винаги са под контрола на своя екипаж в станцията за наземен контрол, а използването на оръжията – същинската смъртоносна част от полета на всеки дрон – задължително става след команда от пилота.

И все пак смело можем да кажем, че роботите-убийци, познати от научната фантастика, вече са не само реалност, но и нещо често срещано по съвременните бойни полета. Използвани първоначално за разузнавателни мисии, днес се е стигнало до ситуация, при която в американската авиационна индустрия не се разработва нито един модел пилотиран боен самолет. САЩ разполагат с повече от 7000 дрона, а от мозъчния тръст „Бруукингс инститюшън” твърдят, че в момента се обучават повече оператори за дистанционно управление на безпилотни летателни апарати (БЛА), отколкото общо пилоти на изтребители и бомбардировачи.

Сред всички дронове, доказали ефективността си както в Ирак, така и в Афганистан, Пакистан, Либия и Йемен, може би най-смъртоносен е MQ-9 Reaper (първоначално Predator B). Той е безпилотен летателен апарат, известен и като дистанционно управляем апарат (Remotely Piloted Vehicle – RPV). Разработен е от General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) и се използва от ВВС и ВМС на САЩ,  италианските ВВС, както и от Кралските ВВС на Великобритания. MQ-9 е първият БЛА, проектиран като ловец-убиец за продължително действие, както и за наблюдение от големи височини.

image

image
Photograph by U.S. Air Force


Операторите могат да издирват цели и да наблюдават терена с помощта на голям брой сензори, включително и топлинна камера. Според оценки бордовата камера е в състояние да разчете регистрационен номер на 3,2 км (2 мили) разстояние.

Нужни са 1,2 секунди, за да може командата на оператора да достигане до безпилотния самолет чрез сателитна връзка. Един MQ-9 с два 450 кг външни резервоара за гориво и същото тегло боеприпаси има капацитет да изкара във въздуха 42 часа. Когато е зареден с пълен товар боеприпаси, Reaper може да издържи 14 часа.

imageimage


imageimageimage
Photograph by Master Sergeant Steve Horton U.S. Air Force


MQ-9 носи различни оръжия, включително бомби GBU-12 Paveway II с лазерно насочване, ракети въздух-земя AGM-114 Hellfire II, AIM-9 Sidewinder, а в последно време и GBU-38 JDAM.

imageimage

Photograph by Staff Sgt. Brian Ferguson U.S. Air Force

image
image

Photograph by U.S. Air Force

Хронологията

През октомври 2001 г. ВВС на САЩ подписват договор с GA-ASI за покупка на първата двойка Predator B-003 за оценка на възможностите. Първите тестови MQ-9 са доставени на ВВС през 2002 г.

На 18 май 2006 г. Федералната авиационна администрация (FAA) издава сертификат, който да позволява на MQ-1 и MQ-9 да летят в цивилното въздушно пространство на САЩ за търсене на оцелели от бедствия. Искането за това разрешение е изпратено още през 2005 г., за да могат БЛА да се използват в операции по издирване и спасяване след урагана Катрина. Но тъй като издаването на сертификата се забавя, дроновете не са били използвани.

През септември 2007 г. MQ-9 е разположен в Балад, най-голямата американска военновъздушна база в Ирак. На 28 октомври 2007 г. изданието Air Force Times съобщава, че MQ-9 е извършил първият си "лов", изстрелвайки ракета Hellfire срещу "афганистански бунтовници в региона Дех Рауд в планинската провинция Орузган”.

През април 2008 г. британските Специални сили са принудени да унищожат единият от двата Reaper-а, опериращи в Афганистан, за да не попаднат секретни технологии в ръцете на талибаните след като машината се разбива при приземяване.

Към март 2009 г. ВВС на САЩ разполагат с 195 Predator-а и 28 Reaper-а.

От началото на септември 2009 г. Африканското командване на САЩ разгръща Reaper-и на Сейшелските острови, за да ги използва в Индийския океан за действия срещу сомалийските пирати.

Дронове Reaper са насочени и към Бенгази, след атаката, която доведе до убийството на посланика на САЩ в Либия.

image
image
imageimageimageimage

Photograph by Senior Airman Larry E. Reid Jr. U.S. Air Force

Жътварски хроники

От 2004 г. насам правителството на САЩ е осъществило стотици нападения срещу цели в северозападната част на Пакистан, използвайки дронoве, контролирани от Отдела за специални дейности на ЦРУ. Тези атаки са част от войната на САЩ срещу тероризма, чиято цел е победа над талибаните и екстремистите от Ал Кайда в Пакистан. Повечето от тези атаки са срещу цели във федерално-администрираните племенни райони по границата с Афганистан в северозападната част на Пакистан. Въздушните удари започват по времето на президента Джордж У. Буш и се увеличават значително при президентството на Барак Обама. Някои медии определят серията от атаки като "война на дроновете”.

Пакистанското правителство публично осъжда тези атаки, но тайно споделя разузнавателна информация със САЩ. Според секретни дипломатически грами, изтекли от Wikileaks, шефът на генщаба на Пакистан Ашфак Первез Каяни не само дава съгласие за полетите на дроновете, но през 2008 г. дори е поискал от американците да ги увеличат. Но министърът на вътрешните работи на Пакистан Рехман Малик заявява, че "ракетите, изстреляни от дронове, предизвикват косвени жертви. Няколко екстремисти са убити, но по-голямата част от жертвите са невинни граждани." Въздушните удари на дроновете засилват антиамериканските настроения в Пакистан и предизвикват нарастване на въпросите за обхвата и степента на действията на ЦРУ в страната.

Докладите за броя на жертвите между екстремистите и цивилните се различават. Според пакистанските власти, 60 машини МQ-9 са нанесли удари в периода между януари 2006 г. и април 2009 г., убивайки 14 издирвани лидери на Ал Кайда и 687 цивилни пакистанци. В статия от 2009 г. Даниъл Л. Биман от мозъчния тръст „Бруукингс инститюшън” пише, че на всеки „средно- или високопоставен лидер на талибаните или Ал Кайда”, убит в резултат на въздушни удари от дронове, се падат по „10 или повече цивилни жертви”. В противовес на това, от мозъчния тръст „Ню Америка Фондейшън” са изчислили, че 80% от убитите при нападенията са били екстремисти. Пакистанската армия заявява, че повечето от загиналите са бойци на Ал Кайда и талибаните. ЦРУ смята, че ударите, провеждани от май 2010 г., са причинили смъртта на над 600 активисти и не са довели до никакви смъртни случаи на цивилни – твърдение, което някои експерти оспорват. Бюрото за разследваща журналистика е установило, че след като президентът Обама встъпва в длъжност най-малко 50 цивилни са убити в последващи удари, когато са отишли да окажат помощ на пострадали, а над 20 цивилни загиват при целенасочени удари по погребални процесии – тактика, която е осъдена от правни експерти.

Статистика на ударите на американските дронове, според мозъчния тръст „Ню Америка Фондейшън” (към 8 февруари 2013 г.):

Година

Брой атаки

Брой убити

Мин.

Макс.

2004

1

5

8

2005

3

12

13

2006

2

90

102

2007

4

48

77

2008

36

219

344

2009

54

350

721

2010

122

608

1,028

2011

72

366

599

2012

48

222

349

2013

8

47

58

Общо

350

1,967

3,299

 

Бюрото за разследваща журналистика предлага следната статистика за ударите на американски дронове (към януари 2013 г.)

·
         Общо удари: 362
·         Общо загинали: 2,629 – 3,461
·         Загинали цивилни: 475 – 891
·         Загинали деца: 176
·         Общо ранени: 1,267 – 1,431
·         Удари при администрацията на Буш: 52
·         Удари при администрацията на Обама: 310

Анализаторите предричат голямо бъдеще на бойните дронове, тъй като използването им вече има огромен политически ефект. С появата им вече могат да се водят бойни действия без да е необходимо преди това да се водят политически дебати. Само MQ-9 Reaper има стотици бойни мисии над Пакистан. Но никой във Вашингтон не гледа на тези атаки като на война, тъй като става дума за безпилотни машини. За техните действия не е гласувано в Конгреса, а и операциите се ръководят от ЦРУ, не от армията или ВВС.

В момента американските дронове приоритетно изпълняват бойни задачи срещу наземни цели, но са в ход изпитания за добавянето към арсенала им и на ракети въздух-въздух AIM-92 Stinger. По този начин от ВВС на САЩ смятат, че подобно „смъртоносно предимство” ще даде още по-голямо разширяване на бойните възможности на дроновете. И ако до момента използването им е срещу противници, които не разполагат с авиация, то задаващият се качествен ръст означава, че предстои и смяна на мишените.

imageimageimage

Photograph by Staff Sgt. Brian Ferguson U.S. Air Force


 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621934
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865