Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 16:59 - Задвижваният със слънчева енергия кораб, който обиколи света
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 2687 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 На  27 септември 2010 г. моторният кораб Turanor PlanetSolar отплава от пристанището на Монако. Целта? Да се превърне в първият захранван със слънчева енергия кораб, обиколил света. На 6 май 2012, или 587 дни, 28 държави, 3 океана, 11 морета и 60,006 км по-късно, екипажът на PlanetSolar постигна точно това.

image

Всичко започва...

През пролетта на 2004 г. Тогава семето на една малко налудна идея покълва в съзнанието на Рафаел Домян. Той е на 39 години и е швейцарец. Има образование за инженер по електроника, но в същото време е и линейкаджия, самолетен пилот и делтапланерист, а така също и планински водач. Влюбен в природата, той е ревностен защитник на чистата енергия. Подобно на други, той смята, че човечеството бързо трябва да намери алтернативи на дивото потребление на нефт, в същото време съзнавайки, че огромният потенциал на възобновяемите енергийни източници все още трябва да се доказва и да се насърчава.

image

Тогава Рафаел си представя едно изключително приключение, вдъхновено от романите на Жул Верн, при което обикаля света на борда на кораб, задвижван едниствено от слънчева енергия. Това е екологичен и технологичен път, който според него изглежда възможен, но в същото време е нещо, което никой досега не е опитвал.

image

image

Мечтата започва да придобива форма през февруари 2008 г., благодарение на срещата му с Имо Щрьохер, който има дългогодишен интерес към слънчевите технологии и притежава солиден опит в тази материя. Германският бизнесмен и швейцареца Филиас Фог стават партньори. Чрез комбиниране на техните капитал, идеи и неизчерпаема енергия, Рафаел Домян и Имо Щрьохер целят да докажат, че моторен кораб може да функционира без използването на изкопаеми горива – факт, който освен чисто екологично, има и търговско измерение.

image

image

След две години на проектиране и изграждане в корабостроителниците на Кил, идеята се превръща в проект, а резултатът е кораб, който си остава уникален и досега: Tыranor PlanetSolar. Отвъд мечтите и емоциите, че приключението започва, проектът PlanetSolar събира международен екип от лекари, инженери, корабостроители и моряци, които допринасят ден след ден и миля след миля за успеха на първото околосветско плаване с помощта единствено на слънчевата енергия.

image

image

МК Turanor PlanetSolar

 Дизайнерът на PlanetSolar, Крейг Луумс от Нова Зеландия, вече е представял множество иновативни кораби по целия свят. Няколко месеца изследвания му дават възможност да проектира идеалните размери и дизайн на двукорпусния плавателен съд във връзка с предстоящото пътешествие. В същото време инженерите не само трябва да оптимизират методите за събиране и съхраняване на енергията, но също така трябва да се погрижат и за аеродинамиката на кораба, за двигателя, и за избора на материали.

image

Невероятно леката въглеродна структура на този футуристичен кораб с електрическо задвижване е изключително издръжлива. PlanetSolar е най-големият кораб в света, задвижван със соларна енергия. Фотоволтаичните панели с площ от 537 м2 захранват 6 блока литиево-йонни батерии – технология, която предлага максимална мощност и енергийна плътност. Всеки нов изгрев осигурява катамарана със светлината, необходима му за да продължи пътуването си.

image

image

Кръстен Tыranor PlanetSolar, което според митологията на Дж. Р. Р. Толкин означава Силата на слънцето, този чист и тих кораб е пуснат на вода през март 2010 г. в Кил, Германия, в корабостроителницата Knierim Yachtbau след 14 месеца строеж.

Дължина: 31 m Ширина: 15 m Дължина с панелите: 35 m Ширина с панелите: 23 m Височина: 6.10 m Газене: 1.55 m Теглоt: 95 t Площ на соларните панели: 537 m2 PV ефективност на панелите: 18.8 % Инсталирана PV мощност: 93.5 kW (127.0 HP) Максимална мощност на двигателя: 120 kW Средна консумация на двигателя: 20 kW (26.8 HP) Автономия: безкрайни слънчева навигация Екипаж: 4
image

Екипажът

Катамаранът отплава с екипаж от шест души, който е намален на четирима през втория етап от пътуването. По време на плаването през Аденския залив, шестима бивши френски войници се качват на борда, за да защитават кораба и неговия екипаж при прекосяването на водното пространство между Йемен и Сомалия, добило слава като "Алеята на пиратите". По-долу можете да видите имената и снимките на всички членове на екипажа, които са били на борда на PlanetSolar по време на околосветското плаване.

image

PlanetSolar притежава четири морски рекорда: най-бързо пресичане на Атлантическия океан с кораб, задвижван от слънчева енергия (26 дни, 19 часа и 10 минути), най-дълго разстояние, изминато от превозно средство, задвижвано с електричество, добито от слънцето; първа околосветска обиколка, осъществена от плавателен съд на слънчева енергия (отнела 1 година, 7 месеца и 7 дни), и най-бързо прекосяване на Южнокитайско море със слънчева енергия (4 дни, 23 часа и 45 минути).

image

Снимки: PlanetSolar.org



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1616926
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865