Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 14:47 - Последният човек на Луната
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 7915 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.08.2013 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Едва ли има разумен човек, който да не знае, че името на първия човек, стъпил на Луната, е Нийл Армстронг. Значително по-малко хора знаят, че това забележително събитие се осъществява при мисията на Аполо 11. В същото време по-скоро са изключение хората, на които им е известно кой е последният човек, стъпил на Луната и с коя мисия на Аполо се случва с това. Но в историята е така – помнят се първите, макар че не рядко достиженията на последните са не по-малко значими. Така е и с Аполо 17– шестата и последна пилотирана мисия на НАСА до Луната. Още със стартът си на 7 декември 1972 г. Аполо 17 влиза в историята с първото нощно изстрелване. На борда е тричленен екипаж, състоящ се от командир Юджийн Сърнън, пилотът на командния модул Роналд Евънс, и пилотът на лунния модул Харисън Шмит.

image

Изстрелването на Аполо 17 с ракетата носител Saturn V SA-512


Докато Евънс остава с командния модул в лунна орбита, Сърнън и Шмит прекарват малко повече от три дни на лунната повърхност в долината Таурус-Литроу.

image

Решението лунният модул да се приземи в долината Таурус-Литроу е направено с оглед на основните цели на Аполо 17: да се съберат проби от високопланински лунен материал, който е по-стар от донесения от предишните мисии на Аполо, кацали в Mare Imbrium (Морето на спокойствието), както и да се проучи вероятността за вулканична дейност край някои от кратерите в долината.

image
image

Аполо 17 подобрява няколко от рекордите, постигнати от предходните мисии, включително за най-продължителното пилотиране на лунен модул преди кацането му на Луната; за най-дълга лунна разходка, т.е. най-дълго продължили дейности на лунната повърхност извън транспортно средство; за събрани най-много лунни проби, както и за най-дълго време, прекарано от команден модул в окололунна орбита.

image

На 19 декември Сърнън, Евънс и Шмит навлизат в атмосферата на Земята след мисия, продължила 12-денонощия. В 14:25 ч. Аполо 17 каца благополучно в Тихия океан на 6,4 км (4,0 мили) от обслужващия боен кораб USS Ticonderoga (CVS-14). 52 минути след кацането бордови хеликоптер откарва тримата астронавти от последната мисия до Луната на борда на кораба за възстановяване.

image

И все пак на въпроса относно "последния човек, стъпил на Луната", трябва да се направят няколко уточнения. Харисън Шмит е последния човек, който пристига на Луната, тъй като след кацането на лунния модул Юджийн Сърнън пръв излиза от него. В същото време обаче Сърнън е последният човек, който напуска Луната, тъй като Шмит се качва в лунния модул преди него. Така че последният човек, който е бил на Луната е Юджийн Сърнън. 

image
Последният човек на Луната отдава чест на флага

imageimage
Юджийн Сърнън

Харисън Шмит е дванадесетия човек на Луната. Освен астронавт той е и геолог, което го превръща в единствения учен, посетил естествения спътник на Земята.

image
Харисън Шмит



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1616942
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865