Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2013 11:15 - Скафандърът-сателит
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 3079 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това е един от може би най-странните спътници в историята на космонавтиката.

image

 SuitSat1, известен още като „Г-н Смит”, „Иван Иванович”, „Радио Спутник” или с официалното си име AMSAT-OSCAR 54, всъщност е стар, снет от употреба руски космически скафандър тип Орлан.

image

 В шлемът му са монтирани радиотрансмитер
, използващ честота 145.990 MHz, 3 батерии и сензори за измерване на температурата. 

image

 По този начин скафандърът е превърнат в импровизиран сателит тип
OSCAR (OSCAR е акроним за орбитален спътник, носещ любителско радио). Този тип спътници могат да се използват безплатно от лицензирани радио-любители за пренос на глас (FM, SSB) и данни. В момента поне 5 напълно оперативни спътници в орбита действат като ретранслатори, линейни транспондери или съхраняват и препращат цифрови данни.

image
FM радиооборудването на SuitSat1 - Kenwood TH-K 2

Идеята за този необикновен скафандър-сателит за първи път официално е обсъдена по време на симпозиум на сателитни радио-любители през октомври 2004 г. Основната заслуга обаче е на руските представители в проекта Любителско радио на Международната космическа станция (Amateur Radio on the International Space Station или ARISS), които предлагат извеждането в орбита на SuitSat1 като възпоменателен жест във връзка със 175-тата годишнина на Московския държавен технически университет.

SuitSat1 е изведен в открития космос на 3 февруари 2006 г. от двама членове на екипажа на Международната космическа станция – американският астронавт Уилям Макартър и руския космонавт Валерий Токарев. Гласови съобщения, записани от участващите екипи, както и от студенти от цял ​​свят, се излъчват непрекъснато от SuitSat1 на няколко езика, заедно с телеметрични данни. Предаването на сигнала започва около 15 минути след като SuitSat1 поема по своята самостоятелна околоземна орбита. Всеки, който улови сигнала може да се регистрира на suitsat.org, където да уточни кога и къде го е получил.

За съжаление мисията на SuitSat1 не е пълен успех. Получени са много малко сведения, които в действителност да потвърдят, че е уловен сигнал. NASA TV по-късно обявява, че SuitSat1 престава да функционира след само две орбити около Земята поради повреда в захранването. Има обаче съобщения, според които SuitSat1 продължава да предава, макар и далеч по-слабо от очакваното. Последният потвърден сигнал от сателита е докладван от KC7GZC на 18 февруари 2006 г. 

На 7 септември 2006 г. в 16:00 GMT, SuitSat1 навлиза в земната атмосфера над Тихия океан в точка с координати 110,4 ° и. д. и 46,3 ° ю. ш., което е на около 1400 км югозападно от Кейп Люуйн, Западна Австралия.

Далеч по-успешен се оказва SuitSat2 – друг пуснат от ръка спътник, добил по-голяма популярност като Кедр или ARISSat-1. За разлика от предшественика си обаче той не е космически скафандър, а има далеч по прозаична форма – размерите му са 55 см/55 см/40 см и тежи 30 кг. Друга съществена разлика със SuitSat1 са батериите, които се зареждат със слънчева енергия и имат предвиден живто от 6 месеца, което съвпада с времето, когато се очаква сателитът да прекъсне орбитата си, изгаряйки след навлизането си в земната атмосфера.

image

Пускането на SuitSat2 или Кедр, както е по-известен, е в чест на 50-тата годишнина от мисията на Восток 1. Любопитната подробност в случая е, че Кедр е позивната на Юрий Гагарин по време на полета му на борда на Восток 1.

Кедр е изведен от Международната космическа станция в открития космос на 3 август 2011 г. и навлиза в земната атмосфера на 3 януари 2012 г. За 154-те дни в орбита сателитът предава 25 поздравления на 15 различни езици, снимки на Земята, телеметрия и научни данни на честота 145.950 MHz.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619061
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865