Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 17:12 - Запознайте се със SOFIA – Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 4206 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
SOFIA е съвместена програма между NASA и DLR (Германския аерокосмически център) и представлява най-голямата въздушна астрономическа обсерватория в света. Инфрачервенят телескоп е построен в Германия и има диаметър 2.5 m, тежи 19 t и е монтиран на борда на силно модифициран самолет Boeing 747SP. Функциите на обсерваторията са да допълва както космическите телескопи на NASA, така и най-големите телескопи, разположени на Земята.

image
Заснета над покритите със сняг планини Сиера Невада, Калифорния, обсерватория на НАСА за стратосферна инфрачервена астрономия (SOFIA) лети с напълно отворена врата на телескопния си отсек. (NASA / Jim Ross)

Летейки на височина между 12 и 14 км, обсерваторията се оказва над 99% от водните па́ри в атмосферата, и така SOFIA осъществява наблюдения, които са непостижими за телескопите от повърхността на Земята. SOFIA може да лети почти навсякъде по света, а възможността за подмяна на инструменти и апаратура между полетите осигурява много по-голяма адаптивност, отколкото може да предложи който и да е космически телескоп.

image

Вратата на телескопния отсек във фюзелажа на Boeing 747SP предлага панорамна гледка към огледалата на построения в Германия инфрачервен телескоп. (NASA / Tom Tschida) 

Освен обсерватория, SOFIA е и авангардна лаборатория за разработване и тестване на астрономически прибори и сензорни технологии. Нейните инструменти от първо поколение, включително камери, спектрографи и високоскоростен фотометър, заедно с инструментите от бъдещите поколения, ще предоставят възможност за широк кръг от научни астрономически наблюдения. Когато бъдат одобрени, технологиите ще се използват в бъдещите космически мисии.

SOFIA извършва първия си официален научен полет на 30 Ноември 2010 г.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618010
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865