Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2016 01:07 - Безшумни покривни вятърни турбини могат да генерират половината от енергийните нужди на едно домакинство
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 2323 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Възможно ли е едно ново поколение от вятърни турбини, предназначени за разполагане върху жилищни покриви, да се задава на хоризонта? Идеята за генериране на енергия в домакинствата от малки вятърни турбини може да срещне няколко аргумента против. Истината е, че вятърните турбини с по-компактни размери винаги са били в сянката на гигантските им колеги от вятърните ферми. Очакваната мощност на една вятърна турбина, достатъчно малка, за да може да бъде инсталирана върху жилищна сграда и въобще в градски райони, е твърде ниска, за да се мисли за разумна възвръщаемост на инвестициите чрез икономия на енергия. Отделно от това шумът, който предизвикват витлата  на една вятърна турбина, е по-силен от това, което повечето собственици на жилища (и техните съседи) биха могли да понесат. Всичко това е така, докато не се появи някой, който е решен да промени статуквото.

image

Холандският стартъп за възобновяеми енергийни източници Archimedes работи за решаването на всички тези проблеми чрез компактна вятърна турбина от нов клас, която не само е почти безшумна, но е и далеч по-ефективна при превръщането на вятъра в енергия. Турбината се казва Liam F1, има диаметър от 1,5 м и тежи около 100 кг. Благодарение на своите размери и тегло тя е подходяща за монтаж на почти всеки покрив или стена. От Archimedes твърдят, че тяхната турбина може да генерира 1500 kWh енергия годишно при скорости на вятъра от 5 м/сек, което е достатъчно, за да покрие половината от средно използваната енергия в едно домакинство.

Благодарение на своя дизайн, Liam F1 постига завидно ограничение на шума. Когато се върти, тя произвежда 45 децибела, което е по-малко от стандартния градски фонов шум и поради това не се чува. За сравнение, падащият дъжд произвежда 50 децибела. Маринус Миеремет, който освен финансов директор на компаният е и автор на дизайна на турбината, обяснява, че Liam F1 се основава на „законите на природата и на теориите на гръцкия математик Архимед”.

image

Liam F1 не се нуждае от сложни системи, за да се завърти по посоката на вятъра, тъй като за целта използва формата си, заимствана от черупката на морския наутилус. Поддържайки оптимална позиция, турбината постига максимална ефективност. Според Миеремет, коефициентът на полезност е 80% от теоретично възможния максимум. При наличие на достатъчно покривно пространство, няколко Liam-а могат да бъдат инсталирани заедно в тристранна подредба. Всяка турбина се завърта по вятъра, така че не си пречат, улавяйки вятъра една на друга, какъвто е случаят с големи ветрогенератори.

Когато Liam F1 се използва в комбинация с покривни соларни панели, една къща може да стане напълно независима от електрическата мрежа. „Когато има вятър, използвате енергията, произведена от вятърната турбина; когато слънцето грее използвате соларните клетки за производство на енергия", казва изпълнителния директор на Archimedes Ричард Райтенбейг.

Източници: offgridquest.com и lifeoutdoor.org



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619215
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865