Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2016 16:50 - Задвижвано от вятъра устройство извлича чиста питейна вода от въздуха
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 2059 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ново устройство, което разчита на проста кондензация за събиране на чиста вода от атмосферата, обещава да осигури до 41 литра безопасна питейна вода на денонощие, без външен източник на захранване, без емисии на парникови газове или неблагоприятни въздействия върху околната среда. Нещо повече, иновативното устройство за събиране на вода WaterSeer™ потенциално би могло да работи вечно, осигурявайки на поколения хора достъп до „течно злато” в райони на света, където суровият климат или липсата на подходяща инфраструктура правят достъпа до чиста питейна вода сериозен проблем. WaterSeer™ се захранва от една проста вятърна турбина, а устройството може лесно да стане една от първите стъпки към по-устойчиво и трайно решение на проблема с недостига на вода по света.

image

image

Устройството е вкопано на 2 или повече метра под земята. В горната част на WaterSeer™ е разположена вертикална вятърна турбина, която върти вътрешни перки, с които нагнетява въздух в подземната камера. Понеже подземната част на WaterSeer™ се охлажда, така се кондензира вода в резервоара, създавайки нещо като изкуствен кладенец, от който хората денонощно могат да черпят чиста и безопасна питейна вода.

Това бюджетно устройство е разработено от VICILabs, в партньорство с Калифорнийския университет в Бъркли и Националното сдружение на Корпуса на мира, като възможно решение за милиони хора на планетата, които нямат редовен достъп до безопасна питейна вода. Няколко такива устройства могат да осигурят достатъчно питейна вода за покриване на нуждите на едно малко село. За всяка продажба в САЩ, компанията с идеална цел ще дарява по едно устройство на нуждаещите се, живеещи в развиващите се страни или в места със сух климат.

WaterSeer™ стартира кампания за фондонабиране в Indiegogo, като целта е да се съберат $ 77 000 за изграждане на „градини” от устройства за събиране на водата по света. Прототип на устройството вече е тестван, а най-новия модел е завършен през август 2016 г. и ще бъде подложен на полеви тестове с Националното сдружение на Корпуса на мира, след като кампанията за груповото финансиране приключи.

Снимки: Water Seer




Гласувай:
1



1. olivie - Никът ти е правилен
11.10.2016 18:09
Дестилираната вода е отрова за човешката хомеостаза. Това устройство е убиец на хора.
цитирай
2. indreal - Обратна осмоза
12.10.2016 09:16
Същото се твърди от фирмите, продаващи бутилирана вода, и за водата, получена от обратна осмоза, а сума ти държави ползват инсталации за обезсоляване на морска вода. Пък и набавянето на минерали за нуждите на организма идва от консумираната храна, а не от водата. Но както се казва, теории бол...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619099
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865