Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 21:38 - Спрете да купувате малки преносими електрически генератори
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 2107 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В този блог често намират място теми, свързани с преносими електрогенератори, използващи възобновяеми енергийни източници. Обаче се чувствам длъжен да споделя и една критична статия по темата, написана от Уес Силър, на която попаднах в сп. Outside. Правя го, тъй като мисля, че тази информация би била доста полезна на хората, които обичат да прекарват времето си сред дивата природа.

Източниците на захранване, достатъчно малки, за да бъдат наречени преносими, и работещи със слънчева енергия, огън или вода, са тежки и не произвеждат достатъчно електричество, за да си заслужава носенето им сред дивата природа

image

Чиста и възобновяeма енергия, извън мрежата? Звучи привлекателно, но размерите на устройството не позволяват на човек да го носи със себе си в дивата природа, ако няма автомобил. Снимка: Estream

Преди няколко дни моят приятел Лий публикува на стената ми във Facebook история на преносимия водно-електрически генератор Estream, питайки ме дали да си купи такъв. Моят отговор? Недвусмислено: „Не".

Малката турбина е проектирана да бъде пусната в поток или теглена зад лодка. Силата на движещата се вода върти лопатите на винт, генерирайки достатъчно електричество, за да зареди вграден малък комплект батерии, който можете да използвате, за да заредите телефона си, да осветите лагера си или да заредите Bluetooth високоговорител. На сайта Kickstarter дизайнерите на Estream изтъкват, че това е „най-мощната преносима зелена енергия, достъпна за туристите и пътешествениците”. И тя е успешно финансирана, като 681 души подкрепят Estream с $ 147,863 при заложена цел от $ 80,000.

Електричество от течаща вода? Чудесно, нали?

Не бързайте толкова.

За всяка дейност на открито без автомобил, при която трябва да си носите малко повече енергия, резервните батерии и външните батериите са по-добра възможност в сравнение със соларни панели, печки или други подобни типове електрически генератори, работещи с енергия от слънцето, огън, вятър или вода. Батериите са по-евтини, по-леки, по-универсални  и ще издържат по-дълго. Да вземем Estream. При оптимални условия, Estream може да зареди вградената си батерия от 6.400 mAh за 4,5 часа. Устройството тежи 1,8 килограма и се продава на дребно за $ 180. Сравнете това с проста преносима външна батерия, като струващата $50 Outdoor Tech Kodiak. Тя има същият капацитет от 6000 mAh, но тежи само 255 грама. Достатъчна е да заредите батерията на iPhone 7 от 0 до пълния му капацитет три пъти. Кога за последно ви се наложи да си заредите телефона повече от три пъти по време на диво къмпингуване? И ако по някаква причина телефонът ви наистина изяжда батерията бързо, докато сте сред дивата природа, спокойно можете да носите три от тези батерии на същата тежест като един Estream, и пак ще спестите $ 30. Пък и няма да ви е необходима течаща вода.

Същата сметка се прилага за всяка друга преносима джаджа, независимо от източника на енергия, който използва. Всеки електрогенератор, достатъчно малък и лек, за да може човек да го носи в раницата си, в момента е с много, много надценени качества като цена, тегло и дори пълен капацитет на зареждане, спрямо евтините, малки, леки и общодостъпни външни батерии.

Но какво толкова им е привлекателното на тези алтернативни източници? Способността да генерирате собствена енергия при полеви условия е нещо сравнително ново и тази авангардност, съчетана с вродената привлекателност на зелените енергийни източници, е достатъчна, за да улови сърцата и умовете на хората, обичащи да са сред природата, каквито сме вие и аз.

Изложих всички тези мисли пред моя приятел Том Пайн, енергиен инженер, който на бързо изброи проблемите, пред които са изправени тези продукти. „Трябва да имате оптимални условия, за да могат преносимите генератори да работят както ги рекламират”, обясни той. ”Вземете например соларните панели. Енергийните капацитети, които са посочени, важат за много ярко слънце, обикновено 1000 вата на квадратен метър. Това са условия от фестивала Burning Man, така че в реалния свят вашият панел ще бъде с по-малък капацитет."

Слънчевите панели се нуждаят от много ярко слънце, за да се представят както ги рекламират. В действителност всяка променлива като ориентацията на панела, сянката, облаците и колко високо или ниско е слънцето в небето, както и времето на деня, а и периодът на годината оказват влияние на резултатността. Ще свети ли слънцето достатъчно ярко, точно когато ви се наложи да зареждате нещо? Имате ли време да следите за правилната ориентация на панела през целия ден, като се съобразявате с пътя на слънцето през небосвода? Винаги ли къмпингувате на места, където видимостта към небето е безпроблемна, по време на годината, когато атмосферните условия са добри, дните са дълги, а слънцето е високо в небето? Ако планирате да оставите панелите без надзор, докато ходите да вършите разни забавни неща, ще се върнете ли по-късно през деня на същото място? Дори ако отговорът на всички тези въпроси е „Да”, портативните преносими батерии пак ще зареждат вашите устройства по-бързо при по-ниско тегло и на по-ниска стойност.

image
Използването на BioLite Campstove изисква постоянно захранване и поддържане най-малкия легерен огън на света. Трябва да събирате клонки, да ги разчупиете до подходящ размер, да отстраните всичко, което готвите, за да захранвате огъня постоянно, след това да чистите пепелта и пак да запалите огъня. И след всичко това, ако имате късмет, може и да заредите до горе батерията на телефона си. Снимка: Уес Силър

Не ме разбирайте погрешно, аз също съм сред изкушените. Преди няколко години, когато BioLite CampStove излезе за пръв път на пазара, бях развълнуван да я изпробвам и носих допълнителния един килограм от нея по време на преход с раници. Във вътрешността на BioLite CampStove се помещава термоелектрически генератор, който се захранва чрез горене на дърва, като се предполага, че готвейки, ще можете едновременно да зареждате и джаджите си. На практика поддържането на малък огън в консервна кутия с помощта на клонки е невероятно трудоемко и изисква постоянно да се отмества това, което се готви отгоре, за да се добавят клонки или да се маха излишната пепел. И всичко това, докато се опитвате да не разсипете нещо или да изгорите телефона, който е свързан с печката чрез USB кабел. Оказва се също, че зареждането отнема много повече време, отколкото е по спецификации. От BioLite твърдят, че печката осигурява непрекъсната изходяща USB мощност от два вата, но за да осигурите някакъв изходящ ток, трябва да поддържате  абсолютно бушуващ огън. При мен средно около една трета от времето ми за готвене) и дори тогава това беше достатъчно единствено, за да се поддържа постоянно ниво на батерията, докато слушахме музика през Bluetooth тонколона. Телефонът реално изобщо не се зареди.

Сега вече нося много по-добра печка, заедно с 10,000 mAh външна батерия с много по-ниско тегло, на много по-приемлива цена. И въпросната външна батерия ще зарежда едновременно както моя телефон, така и Bluetooth тонколоната.

Какво правим при по-дългосрочни нужди от енергия? Ами относно способността да се зареждат неща отвъд най-обикновен смартфон или тонколона? Миналата година Крис Бринли Младши – един от моите колеги – трябваше да носи със себе си дигитален огледално-рефлексен фотоапарат и таблет Microsoft Surface Pro по време на 23-дневен преход през Хималаите, където да снима, редактира и архивира снимки и видео. За да се справи с всичко това, той носеше соларен панел Goal Zero Sherpa 100, тежащ 2,3 кг и струващ $550. При тези разчети, панелът осигурява възможността да зарежда устройства с по-голям капацитет, като лаптопи и батерии за фотоапарати. Как се е справил на практика? Дори привързан от външната страна на раницата при преходи на голяма надморска височина, панелът не успява да зарежда вградените си батерии до 100% за един ден. Дори оставен неподвижен, с възможност за оптималното му ориентиране спрямо слънцето, едно целодневно зареждане било достатъчно само да презареди пет батерии за фотоапарат, GPS навигатор и сателитен комуникатор Delorme Inreach Explorer. Това било върховото зарядно постижение на панела, което той не успява да повтори до края на пътуването. И дори това е доста под рекламирания му капацитет.

Решението на Крис? Вече се е отървал от Goal Zero в полза на това да носи повече батерии за фотоапарат и външни батерии за другите си устройства. Те са по-леки, по-евтини и това решение му дава възможността да зарежда всички тези устройства, когато е необходимо, а не само през дните, когато остава на едно място под високо греещо слънце.

Трябва да се отбележи, че преносимите с автомобил соларни панели и големите, тежки батерии с голям капацитет, които вървят с тях, осигуряват отлично дългосрочно решение за захранване извън мрежата. Но никой не носи в раница на гърба си нещо, което тежи от порядъка на 52 кг.

За да разберете дали даден преносим електро генератор, използващ като източник слънце, огън, вода, вятър или студен синтез е точно за вас, просто определете от колко енергия се нуждае вашето приспособление за даден период от време, след това сравнете цената на генератора с цената на батерията, която най-точно може да посрещне вашите нужди за по-малко усложнения, тегло и пари. Имайте предвид, че по-големите устройства, като лаптопи, изискват по-голямо зарядно устройство, отколкото повечето външни батерии могат да осигурят. Но започнем ли да говорим за зареждане на лаптопи сред дивата природа, вече излизаме извън идеята за преносимо в раница устройство за зареждане.

image

Големите, тежки и скъпи преносими с автомобил соларни панели работят чудесно. Но малките, като този, които са предназначени да бъдат носени в раница, просто не се справят задоволително, когато става въпрос за производителност, тегло или цена. Снимка: Goal Zero

Нека като пример разгледаме моите нужди. Обикновено нося телефон (Google Nexus 5X с батерия 2,700 mAh), тонколона Outdoor Tech Turtleshell 2.0 и фотоапарат Sony RX100. С телефона в самолетен режим с малко слушане на музика и постоянно снимане, целият комплект може лесно да издържи един уикенд без допълнително зареждане. Ако искам да използвам телефона си като GPS навигатор, ще трябва да го заредя поне веднъж.

Предполагам, че това е типичното, ако не и малко отгоре, натоварване на устройствата за повечето хора, докато са сред природата. Соларният панел, който би отговорил на моите нужди, би бил GoalZero Venture 30. Той струва $ 170, тежи 710 гр., а батерията му е 7,800 mAh. Зареждането й отнема цял ден с оптимално излагане на слънце. Така бих получил три пъти пълно зареждане на телефона си, или ако погледнем по-реалистично, няколко частични зареждания и може би някаква допълнителна енергия за моята тонколона или фотоапарат. И ако имах нужда от повече енергия, ще трябва да оставя всичко да стои на слънце за цял ден.

В действителност нося батерия с капацитет от 10,000 mAh, струшаща $80, която досега ми е осигурявала повече капацитет, отколкото някога съм искал да използвам при едно пътуване. Тежи само 310 гр., което ми позволява да нося втора, да спестя $ 10 и няколко грама спрямо соларния комплект, зареждайки телефона си почти осем пъти. И да правя това навсякъде, където и когато пожелая, независимо от времето на деня, времето на годината или дори атмосферните условия. Обикновено зареждам устройствата си през нощта, докато спя в палатката.

„Мислете го в грамове на зареждане”, казва Пайн. „Тази външна батерия от 10 000 mAh дава на Уес 3,7 зареждания, така че осигурява едно зареждане за около 85 гр. Колко зареждания реално ви трябват за даден излет и кой е най-лесният начин да ги получите."

В сегашното им състояние преносимите в раница генератори на енергия изискват прекалено специфични обстоятелства (пълен слънчев ден, течаща вода, постоянно поддържане на огън) и предлагат твърде малко производителност, за да имат смисъл за хора, които активно практикуват дейности сред природата. Особено при положение, че външните батерии са толкова евтини и налични, и не се налага да ги поставяте на определено място, нито пък се нуждаят от специални обстоятелства. Обещанието за чиста, енергия, извън мрежата? Работещите решения просто все още не са наистина преносими, поне ако искате да ги носите на гръб.Гласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1635232
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865