Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2021 13:25 - ПРЕНЕБРЕЖИМОТО СТАРЕЕНЕ - КАК НА 100 ДА СМЕ КАТО НА 60 ...
Автор: wilim Категория: Технологии   
Прочетен: 5223 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 05.06.2021 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Главният ни проблем не е в типичните невродегенеративни болести на старостта като Паркинсон или Алцхаймер, а в самото стареене, тоест – в допускането на износването на организма.  Ако не позволим това износване, ако не допуснем болестта „старост” да ни победи, то и тези болести няма да се появят.   

В това вярва Обри Де Грей - един от най-известните биогеронтолози в света и виден трансхуманист. 

Действително, Световната здравна организация в 2007 в поредната десета ревизия на "Международната класификация на болестите” под номер R54 призна старенето за заболяване.

  Според Де Грей дегенерацията, деградирането на човешкия организъм, предизвикано от стареенето може да се коригира чрез anti-aging medicine – медицина против стареенето.    Идеята на учения не е да се търси безсмъртие, а да се достигне т.нар. пренебрежимо стареене. За първи път системата е описана в 2007 год. в книгата му "Краят на стареенето". Казва се SENS - стратегии за достигане на пренебрежимо стареене (Strategies for Engineered Negligible Senescence).    Под пренебрежимо стареене се разбира  живот с дългосрочно запазване на нормалната физическа и психическа активност без стареенето да им оказва съществено влияние.

По подобие на много животински видове човек може да е активен до дълбока старост и да си отиде от този свят в добро физическо състояние без години преди това да е бил прикован на легло или инвалиден стол.   

Обри де Грей определя 7 основни типа увреждания, които носи стареенето и които водят до споменатата дегенерация:   

Водещи до рак мутации на ядрената ДНК  

Мутации на митохондриалната ДНК   

Натрупани в клетките отпадъци от обмена на веществата  

Натрупване на отпадъци от обмена на веществата извън клетките   

Загуба на клетки   

Стареене на клетките   

Образуване на извънклетъчни кръстосани връзки на белтъци, непозволяващи им да изпълняват функциите си относно еластичността на стените на кръвоносни съдове   

Британският учен предлага чрез серия от регенеративни медицински терапии, тези увреждания да се неглижират и дори да се предотвратят напълно. Целта на тези терапии е периодично да поправят вредата върху човешкото тяло, която нанасят възрастовите изменения. След определен период процедурата се повтаря. По този начин, според де Грей, значително може да се удължи човешкият живот.

Освен редовните леки терапии от рода на клетъчно пречистване, SENS включва и такива радикални подходи като замяна на „износените“ клетки в организма с модифицирани стволови клетки, прехвърляне на 13-те кодиращи гени от митохондриалната в ядрената ДНК и т.н. Част от тези технологии още са в начален проучвателен етап, но лабораторните опити доказват, че стратегията е правилна.    Тези терапии трябва да бъдат започнати преди човек да е навършил 65 год. – средната възраст, приета за начало на активното стареене- границата, след която ни връхлитат накуп характерните болести- рак, паркинсон, алцхаймер, сърдечно-съдови усложнения и т.н.    

Според де Грей и екипа му от SENS Research Foundation целта е напълно достижима в близките години и съвсем скоро можем да очакваме бъдещите 100 годишни хора да бъдат като днешните 60 годишни.    



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Много важно е също така
05.06.2021 16:20
всеки ден да се слуша чалга. И да се въртят гюбеци.
цитирай
2. fun1001 - :-))))))))))
19.06.2021 09:46
apostapostoloff написа:
всеки ден да се слуша чалга. И да се въртят гюбеци.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 475444
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930