Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2007 15:02 - Изгубените крепости край Кърджали
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 7951 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2015 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Щеше ми се това да е описание на едно пътешествие до крепостите Вишеград и Моняк, и двете едва ли не в покрайнините на Кърджали. Но за съжаление ще бъде разказ за това как група приятели не успяхме да ги открием. 
В култовата анимация "Приключенията на мечето Ръкспин", от където е и абревиатурата ОЧЗ, имаше едно място, известно като Трудния за намиране град. В пълна степен това важи и за тези две крепости. Въпреки положените усилия Вишеград и Моняк все още са бели петна в личния ми списък с маршрути. 

В предварителната информация, която групата ни беше събрала за Вишеград, се казва, че крепостта се намира на десния бряг на яз. Студен кладенец, непосредствено на север от едноименното село. Площта й била 562 кв. км., запазените зидове били с височина до 8 метра. Описанието на местоположението съвпадаше с пътната карта, по която се водехме, и която до момента не ни беше подвела. На нея ясно се виждаше как от главния път Момчилград – Кърджали, непосредствено преди яз. Студен кладенец, има отбивка за с. Глухар, след което следва с. Вишеград. Като се поеме по отклонението след около километър се стига до село Глухар, от което обаче се оказа, че няма излизане. Улиците от един момент насетне приличаха на пресъхнали речни корита – дупки и едър камънак, завършващи в нищото край поредната последна къща. С цената на огромни усилия успявах да обърна и да поема по следващата улица, където ме очакваше същото. Трагедията се оказа пълна, когато се изясни, че няма и кой да ни обясни на къде да поемем. Не че из селото нямаше хора. Просто не ни разбираха въпросите, защото никой не говореше български... След още известно време лутане по разбитите улици все пак намерихме един, който да разбере какво го питаме, макар че трябваше поне три пъти да повторим думата Вишеград. Накрая схвана и ни препрати да минем през друго село, което не само че не беше отбелязано на картата, но и изобщо нямаше отклонение за него. Залутахме се покрай някакъв завод, след който пътят отново внезапно завърши насред нищото. От Вишеград нямаше и следа.

Издирването ставаше хептен безнадеждно, когато съзряхме нов шанс за положителен развой – полицейска кола. Отбих в страни и с пътната карта под ръка се завтекох към служителите на реда. Изобщо не бяха чували за Вишеград. Единият реши да звънне на жена си – според обяснението му и тя като нас била малко така (илюстрира със завъртане на показалец около слепоочието си) и се интересувала от такива работи. Веднага обаче зададе риторичния въпрос: „Ама Вие сега нали няма да вземете да се обидите нещо?”. Естествено че точно сега нямаше да се обидя – та нали очаквах услуга от него. Жена му каза, че и тя била чувала, че някъде има такава крепост, но и тя не знаела къде точно се намира. Разговорът завърши с „Прати ги на Моняк”. Ясно беше, че Вишеград ще го пропуснем. По всичко личеше, че това е най-неизвестната крепост в района, щом и полицията не успя да ни насочи поне как да стигнем до едноименното село. Само не ни стана ясно, ако случайно от село Вишеград  някой се обади, че, не дай си боже, е станало убийство, като как органите на реда ще стигнат до там… Или при подобен случай все ще се намери някой, който го знае къде е. Както и да е, за секунди се простих с мисълта за Вишеград. Но пък полицаят много подробно ми описа как да стигнем до Моняк. Изпълних стриктно заръките и точно преди отбивката за с. Широко поле бяхме изненадани от табела, сочеща пътя към останките от крепостта. Не стигат думи да опиша радостта, която заля всички в колата при мисълта, че усилията ни най-сетне ще се увенчаят с успех. Между другото пътят към крепостта беше точно такъв, какъвто ми го описа полицаят. Значи всичко беше наред. Изкачвахме се все по нагоре и по нагоре, докато в един момент шосето не стана полегато, а малко след това започнахме да се спускаме. Не след дълго пътят свърши по вече познатият ни начин, сиреч внезапно. Пред нас се откри гледка към язовир Студен кладенец. От крепост нямаше и следа. А би трябвало да я видим на скалист връх (586 м), чийто склонове се спускат стръмно към водите на язовира.  Останките от крепостната стена на места били високи до 5 м., а на осем стенната кула – до 3 м. Говорим за не каква да е, а за една от най-големите по площ планински крепости – цели 18 хил. кв. м.

Върнахме се обратно и слязохме до селото. След неуспехите ни за установяване на контакт с местното население на с. Глухар, не очаквахме да получим помощ. Въпреки това опитахме и чудото се случи. На развален български ни обясниха къде трябва да се отклоним от шосето, по което бяхме дошли. Стигнахме до мястото, оставихме колата и продължихме пеш през много живописна борова гора. След около 20 мин. стигнахме до върха, където се откри невероятна гледка към язовира и към Кърджали. Вярно че от тази страна беше индустриалната, по-лошата част от града, но огряна от оранжевите отблясъци на залязващото слънце и тя изглеждаше някак омекотена, дори загадъчна. От крепостта отново нямаше и следа. А някак усещах, че е наблизо. В ляво от нас се извисяваше още един връх и най-вероятно беше там. Но си дадохме сметка, че ако тръгнехме щяхме да бъдем горе чак по тъмно. Едва ли щяхме да видим нещо, още по-малко пък да снимаме каквото и да било. Постояхме малко там и се принудихме безславно да се върнем обратно. Сега репликата на жената на полицая „Прати ги на Моняк” придоби коренно различно значение – „Прати ги на майната им”. По обратния път стигнахме до извода, че крепостта Моняк вероятно е била непревземаема. И то не за друго, ами защото никой не е успявал да я открие, за да я превземе. Или просто докато са я търсили им е минавало всякакво желание да се занимават с нея. Така или иначе за нас крепостите Вишеград и Моняк си останаха изгубени крепости. Все още се надявам, че ще се намери някой, който ги е посещавал, за да ми даде подробни инструкции за достигането им от първа ръка.



Тагове:   край,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - kolejkata mi sy6to be6e kym kyrd...
02.05.2007 15:30
kolejkata mi sy6to be6e kym kyrdjali tiq dnii tyrsili nqkakyv dqvolski most, otbelqzan na kartata, no go nqmalo...i te pitali nqkakvi mestni: "e kyde e toq most - tuka na kartata e narisuvan..." i te im kazali: "a, idvat horata, pitat, ama nqma takyv most, nqma..."
цитирай
2. анонимен - Дяволският мост не само, че съществува
02.05.2007 15:45
ами е грехота да живееш в България и да не си го видял. Само, че той не край Кърджали, където го е търсила колежката ти, а край Ардино.
цитирай
3. анонимен - Ако
02.05.2007 16:32
искаш да откриеш нещо, преди всичко трябва да знаеш къде да го търсиш.
цитирай
4. indreal - Потвърждавам
02.05.2007 17:12
Че според пътната карта, която ползвах, наистина има два дяволски моста - единият е край Ардино, но другия е на изток от Кърджали. На мен също ми мина идеята да го потърсим, но дружно решихме да го оставим за следващия път. И явно решението ни е било добро.
цитирай
5. анонимен - Като учих в Пловдив
07.05.2007 17:53
ходихме специално да гледаме моста!
Голяма работа е, няма да го забравя цял живот!
цитирай
6. анонимен - Re: Дяволският мост не само, че съществува
09.05.2007 11:21
ami kolejkata ne si e izmislila - tq e gledala na kartata t.e. qvno tozi do Kyrdjali dori i da e sy6testvuval nqkoga, ve4e go nqma...
цитирай
7. анонимен - Re: Като учих в Пловдив
09.05.2007 11:22
koi ot dvata? sy6testvuva6tiq nai-veroqtno...?!
цитирай
8. анонимен - Дяволският мост-Ардино
11.05.2007 23:54
Tazi nedelia,13.05.2007 shte hodim s moia priatel da vidim tozi velichestven most.Znam,che e nezabravim,znam i che putiat do nego e mnogo dulug,no prejiviavaneto shte si struva,a i shte napravia mnogo snimki na tazi prekrasna chastichka ot drevnata ni Bulgaria.Niamam turpenie da go vidia!
цитирай
9. ivoso - Здравей,
13.06.2007 10:06
Аз съм ги посещавал и двете крепости, съществуват, но Моняк е по-трудно достъпна. Разгледай моя блог има ги
цитирай
10. анонимен - Относно Дяволският мост
01.09.2007 19:04
Предстои ми пътуване с цел да забележитеностите край Хасково , Кърджали и Смолян. Купих си нова карта на България издадена тази година с мисълта че ще е по-актуална, и наистина на тази карта която е "коригирана по сателитни снимки" има отбелязани два такива моста единят е според мен стената на яз. Студен кладенец, а другият е този край Ардино.Мисля така защото преди няколко години ходих до Крумовград и ме преведоха по път който минаваше по стената на този язовир спомням си пътя след стената беше тесен и с много завои .
цитирай
11. анонимен - за Вишеградската крепост
21.08.2008 12:27
може би е по-добре да я нарекат Островицката крепост. Намира се на запад от с. Островица и е на север от с.Вишеград - от там се стига по коларски път.
цитирай
12. анонимен - край кърджали
28.10.2008 14:27
има мн исторически забелижителности дяволски мост,перперикон,татул и други много добре запазени крепости ако искате инфо readboy@abv.bg пишете ми
цитирай
13. анонимен - МОНЯК И ДЯВОЛСКИ МОСТ
16.10.2009 23:51
ЖАЛКО ЧЕ ЕДВА СЕГА ВИЖДАМ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ И ЧЕ НЕ СЪМ МОЖАЛ ДА ПОМОГНА.НО ВСЕ ПАК ЩЕ НАПИША НЕЩИЧКО:КРЕПОСТА МОНЯК СЕ НАМИРА В НАЙ ГОРНАТА ЧАСТ НА ВЪРХА НАД ШИРОКО ПОЛЕ.ОТ САМОТО СЕЛО НЕ СЕ ВИЖДА КРЕПОСТА ЗАЩОТО ТЯ СЕ ПАДА ОТ СТРАНАТА КЪМ КЪРДЖАЛИ.МОГА ДА НАПИША ОЩЕ МНОГО,НО САМО ЩЕ ДОБАВЯ ЧЕ ЧОВЕК НАИСТИНА МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРКА.А ЗА ДЯВОЛСКИЯТ МОСТ МОГА ДА КАЖА ЧЕ ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ ВЪЛНУВАЩОТО МЯСТО.КОГАТО ОТИДА ТАМ ВИНАГИ ОСТАВАМ БЕЗ ДЪХ .ПОЛЕДНО БЯХ ТАМ ОКОЛО НОВА ГОДИНА И СТИГНАХ С ДЖИП,ПРЕДИ ТОВА СЪМ ХОДИЛ 2 ПЪТИ С ЛЕКА КОЛА.ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ПЪТЯТ СТАВА ПО ЛОШ,БЯХА ОТПУСНАЛИ ПАРИ ДА СЕ АСВАЛТИРА ПЪТЯТ ,НО КАКВО СЕ СЛУЧИ НЕ СЕ ЗНАЕ.ИМА ЕДНА ОТСЕЧКА ОТ КИЛОМЕТЪР АСВАЛТ И ОТ ТАМ НАТАТЪК КАМЪНАЦИ.ДЯВОЛСКИЯТ МОСТ СЕ НАМИРА ТОЧНО НА 10 КИЛОМЕТРА ОТ АРДИНО.АКО НЕ ВИ СЕ РИСКУВА С КОЛА МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ЕДИН РАЗКЛОН ИЛИ ДО КРАЯ НА АСВАЛТИРАНОТО И ОТ ТАМ ВИ ЧАКАТ ОКОЛО 6 КИЛОМЕТРА.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619009
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865