Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 12:51 - ДА ПОКОРИШ КАМЧИЯ III
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 16250 Коментари: 10 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2010 17:13


/Продължение/
             Малко преди здрачаване, докато седяхме край огъня в очакване на първата жар за печене, повърхността на язовира се набразди от диря
. Появи се толкова внезапно, че у нас не остана и най-малкото съмнение, че е оставена от местното Лохнеско чудовище. Всъщност по-правилно би било да кажа от Язовирцоневското чудовище. Само че колкото и да се взирахме, никой не успя да види източена шия, увенчана с несъразмерно малка глава или каквото и да било друго поне далечно наподобяващо на нещо чудовищно. Но пък и дирята си беше там…

Не видяхме водно чудовище, но за сметка на това през цялото време около нас вилнееше един друг звяр – лабрадорът Неро. Непрестанно се забавляваше къде сам, къде с чужда помощ, и по всичко личи, че май беше най-щастливия участник в приключението. Имаше си и много приятен коронен номер. При всяко излизане от язовира, а той постоянно се хвърляше във водата, много обичаше да застане с горда стойка до някого. Незнайно защо, но в такъв момент почти задължително избраникът му казваше „браво”, а тази дума беше команда да изтръска водата от козината си. В резултат неволният насърчител заедно с всички наоколо ставаше вир вода.

На следващия ден утрото ни посрещна с облачно време. Беше и по-прохладно. Планът за деня предвиждаше да направим гребане по Камчия. За целта щяхме да се натоварим на колите и някъде на 10-15 км по-нататък да си изберем удобно място на брега на реката, от където да пуснем лодките на вода. Ето защо закусихме сравнително бързо и събрахме палатките и багажа. Постарахме се да оставим поляната така, сякаш никога не сме били там. Когато приключихме със заличаването на следите към Дългопол пое една дълга процесия от автомобили, предвождана от буса с лодките. За какви ли идиоти ни вземаха местните хора?

Пътят, по който се движехме беше под всякаква критика. На места дупките бяха като същински окопи и направо се чудехме как да ги заобикаляме. Само за тракторите и каруците, с които се разминавахме, кошмарната пътна настилка изглежда не беше особен проблем.

Колоната ни спря пред някакъв мост, с което доста щеше да затрудни трафика, ако имаше такъв, тъй като пътят на това място беше доста тесен. Няколко души отидохме да направим оглед. Брегът беше изключително стръмен, и още от пръв поглед стана ясно, че от това място е невъзможно да спуснем лодките на вода. Качихме се пак по колите и поехме по обратния път. Следващият мост, по който минахме, откри гледка към левия бряг на реката, предоставящ почти идеални условия за старт на днешния етап от прехода. Слязохме и разтоварихме лодките. В колите останаха само шофьорите, които, предвождани от буса, поеха към мястото на бъдещия ни бивак. Предната година, когато бяхме по Русенски лом, оставихме колите в изходната точка, което в последствие се оказа груба грешка. По време на прехода доста екипажи се обърнаха, и едва когато надвечер стигнахме до бивака, си дадохме сметка, че тепърва трябва шофьорите да отидат до колите. След това мокри и измръзнали ги чакаме цяла вечност докато се върнат обратно, за да можем да се преоблечем. Затова сега решихме да се презастраховаме. Не знаехме и какво да очакваме от реката.

Ето я и Камчия. При тази наша първа среща водите й бяха тъмни, в унисон с тежкото и навъсено небе, което ни беше захлупило. Стоях на брега и се опитвах да си изградя някаква представа за нея.  Не зная защо, но винаги си я бях представял доста по-широка от това, което виждах сега. Вероятно причината е, че във всички географски справочници за България, Камчия се води като най-голямата река, вливаща се в Черно море. В действителност в ширина се нанася минимум два и половина пъти на Янтра. От мястото, където щяхме да започнем спускането, течението изглеждаше доста живо. Бреговете от двете страни на речното легло бяха стръмни, и само на места не бяха осеяни с гъста растителност. Поне на пръв поглед наоколо не се виждаха клонаци и изкоренени/отсечени дървета, с каквито миналата година беше задръстено коритото на Русенски лом. Искрено се надявах, че и по-нататък няма да срещнем, за да не се стига до досадния момент с пренасянето на лодки през заприщили реката бентове.

Докато чакахме завръщането на шофьорите в общи линии висяхме безцелно. Само баскервилското куче като че ли нямаше спирка. Дори хора, които в чакането все пак си бяха намерили занимание, като четене на книга например, скоро паднаха жертва на опитите на Неро да спечели вниманието им. Накрая ни заваля и слаб дъжд, който обаче нямаше как да сломи високия ни приключенски дух.

Шофьорите се завърнаха и вече най-сетне можехме да потеглим към неизвестността. Всъщност преходът нямаше да бъде съвсем на сляпо, понеже Краси все пак беше минавал маршрута няколко месеца по-рано. Но така или иначе за всички останали от групата предстоеше чисто първооткривателство. За всеки случай си оставих апарата в буса, тъй като не знаех какви изненади ни чакат.

Спуснахме каяците на вода. Течението не само изглеждаше, ами се и оказа бързо, така че първите много скоро изчезнаха от погледа ми. Нашата лодка спря на първия завой, за да изчакаме всички да тръгнат. Последен се зададе каякът на Вуйчото – докато Краси беше начело, той беше останал да осигурява тила. Загребахме няколко пъти, за да насочим носа на лодката по течението и поехме напред, сподирени от погледите на няколко циганета, ловящи риба.

Макар и да се намирахме далеч от Лонгоза, бреговете бяха гъсто обрасли с растителност. Бяхме почти като в джунгла. Зелената стена от дървета и храсти спираше погледите, до нас долитаха единствено различни шумове. Навсякъде наоколо личаха следи от някогашното високо ниво на реката. Най-впечатляващ беше доста огромен и отдавна изсъхнал дънер, който висеше от короната на едно крайбрежно дърво поне на 4 м. от повърхността на водата. Трудно ми беше да си представя как е изглеждала реката, когато го е влачила. Трябва да е била изключително придошла и буйна, за да може такъв огромен кютук да се озове на подобна височина.

Скоро достигнахме първия бързей. Оказа се лесен и го преминахме без проблеми. Вторият обаче беше доста криволичещ, така че преди да го достигнем до колкото можахме забавихме хода на каяка, за да можем да преценим как да подходим към него. В крайна сметка се оказа, че пътят е само един и продължихме. С по две загребвания от всяка страна задържахме носа на лодката в правилната посока. Секунди по-късно бързеят беше зад кърмата ни. Нататък следваха още доста бързеи, но никой от тях не представляваше сериозна заплаха за обръщане на лодките. Само веднъж екипажът ни налетя на подводни камъни, но със съвместни усилия ги преодоляхме лесно. Едно-единствено дърво беше паднало напреки на реката. Между единият му край и брега обаче имаше разстояние, позволяващо на лодките да се проврат една по една. Веслата не можеха да използват, затова придвижването ставаше чрез придърпване – улавяхме се за клони и с изтегляне придвижвахме каяците напред. Всички преминахме отвъд препятствието без да се налага да извлачваме лодките през него или на брега.

Напредването по реката беше изключително приятно. Липсата на сериозни препятствия правеха гребането крайно благодатно. С всичките си бързеи Камчия се оказа една доста технична река. В подобни условия гребането се превръща в изкуство, за разлика от язовира, където си е чиста хамалогия. По Камчия има и прави участъци, които моментално се превръщат в скоростни отсечки. Това ми напомня, че физически най-силните ни гребци същевременно бяха и най-тежките. Водоизместването им беше ненадминато, а дедуейтът – без конкуренция! Ако на техния каяк имаше диск на Плимсол, той неминуемо щеше да бъде скрит някъде дълбоко под водата. Докато се намираха пред нашата лодка почти всеки път като ги погледнех изпадах в заблудата, че минават през поредния бързей. Достигнех ли до мястото, от където малко преди това бяха минали, се оказваше че от бързея няма и помен. Оказа се, че при всяко загребване около тях се образуват динамични и кипящи водовъртежи. С други думи хората сами си създаваха бързеи. Стигна се и до един доста абсурден момент. Пред нас имаше бързей, този път истински. Тяхната лодка тръгна по него първа и точно на средата му заседна. И двамата се огледаха изумени, а след това прихнаха да се смеят. Минавайки покрай тях се хванах за каяка им с идеята, че с помощта на собствената ни инерция ще успеем да ги освободим. Напразни надежди – лодката ни се дръпна назад като закотвена. Трябваше да ги пусна и да ги оставя да се оправят сами. Излизайки от бързея спряхме, за да видим по-нататъшния развой на събитията. Единственото решение за изход от тази нелепа ситуация беше каякът да се изсюрка чрез равномерни тазови тласъци. И двамата бяха доста комична гледка, докато влязат в синхронно тласкане. Накрая излязоха от неловкото си положение, прилагайки тласъци с подскоци от място. Дори и в тази ситуация каякът им нито се обърна, нито пое достатъчно количество задбордна вода, за да потъне.

Наближавахме мястото на бивака, а въпреки бързеите никой още не се беше обърнал. До този момент на няколко пъти над главите ни се изсипа дъжд, но все още положението не беше станало сериозно. Дори смея да кажа, че облачното време улесняваше прехода, тъй като липсата на слънчев пек ни помагаше да гребем по-лесно. С цялото заобикалящо ни многообразие маршрутът за деня така ни беше погълнал, че времето мина неусетно. През по-голямата част от прехода бяхме обградени от гъста зеленина, въпреки това пейзажите край нас постоянно се сменяха. След един плавен завой зад стволовете на крайбрежните дървета някак неочаквано се появиха очертанията на паркирани автомобили. Беше бивакът ни. Не ми стана особено приятно. Бях набрал такава инерция, че се чувствах готов да греба ако не до морето, то поне още толкова. Това се отнасяше в пълна сила и за останалите. Колкото и да не ни се искаше, заедно с късния следобед беше дошъл и краят на днешния преход.

Побързахме да извадим лодките на брега. Имахме и палатки за разпъване, а небето беше станало още по-мрачно и сиво от преди. До този момент дъждът се изразяваше единствено в спорадични предупредителни пристъпи, много скоро обаче нещата коренно се промениха. Заваля един от онези, дъждове, за които дори от литературата знаем, че могат да продължат по цяла неделя. Шатрата, която ни служеше за столова, беше разпъната, и макар че валеше, нямахме особено желание да се навираме под нея. Изследователският ни дух не позволяваше да стоим на едно място, затова тръгнахме на проучвателно пътешествие. Целта ни беше селото, покрай чиито къщи бяхме минали с каяците си малко преди да стигнем до поляната с бивака. 
/Следва: Краят на пътешествието/Тагове:   Камчия,   бивак,


Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - kak tejkia kayak zasedna
26.05.2008 14:11
искам да спомена обстоятелствата довели до засядането на най-дълбоко газещата лодка във флотилията ни. това се случи скоро след като водещите лодки стигнаха място, където реката се разширяваше и изправяше, бреговете се снижаваха, и във и над водата почти липсваха препятствия като потопени дървета и надвиснали клони. още от сутринта екипажът на галеона беше заявил борбения си дух с окачането на "Jolly Roger" на кърмата и другите амбициозни гребци бяха в очакване на незибежното надгребване. на въпросната права отсечка водещия Краси и следващите го 3 лодки се движеха почти заедно по уширената река дебнейки се един друг като велосипедисти на колодрум. в един момент Пъков и Веси, демонстрирайки перфектен синхрон в гребането, започнаха с лекота да задминават водещите лодки, което детонира събрания спортен хъс и се завърза люта борба за челната позиция. в продължение на няколкостотин метра състезаващите се лодки се движеха в плътна група, като се засичаха и се блъскаха, а екипажите им се пръскаха с вода при бурното гребане. до бързея спорът за водещата позиция беше разрешен, но галеона и един друг каяк още се бореха за второ място, и така за да избегне таран в конкуренцията, тежката лодка се оказа изтласкана към по-плитката част на бързея и заседна.
цитирай
2. анонимен - ...барута се намокри...
29.05.2008 11:58
Нека обясня ситуациата на Галеона...грешката ни беше ,че забравихме да дадем на гребците по къшей хляб натопен във вино,което доведе до моментен крен на левия борд.Барута на мортирите се намокри,гюллетата полудяха,виковете на ранените се смесваше с бумтенето на тъпана и рева на Капитана "ДАЙ,ДАЙ,ДАЙ"...За да спасим некоректната гемия от РАЗЧЛЕНЯВАНЕ,завихме към коварната плитчина и дълбокото ни газене/два клафтера/ ни изигра жестока шега.
цитирай
3. анонимен - много е тъпо!но кучето ми харесв...
19.10.2008 15:35
много е тъпо!но кучето ми харесва!много е сладко!поне то заслужава поздравленията ми.
цитирай
4. анонимен - old navy coupons printable
09.08.2011 12:36
nheekejOnLrseiupl <a href=http://is.gd/0Js4N7>old navy coupons</a> nIuopeolenssquea
цитирай
5. анонимен - jcpenney printable coupons
25.10.2011 13:20
grrwevesodt <a href=http://tinyurl.com/jcpenneyprintablecoupons>jc penney coupons</a> reycxhupsuccutuhh
цитирай
6. анонимен - ceasars palace casino
29.12.2011 17:41
poker hand pamperscasino <a href=http://www.mycraft.com/vardenafil>Drug Prescription H2so4 Buy Vardenafil</a> custome poker chips no minimum elgin il casino free aol poker zyngapoker facebook <a href=http://www.mycraft.com/cipro>Class Action Sues Cipro</a> cher ae heights casino diamond joes casino in iowa golden moon hotel and casino world club casino <a href=http://www.mycraft.com/clopidogrel>Clopidogrel Stent</a> sams town casino las vegas el san juan hotel and casino on line poker sites casino in mo <a href=http://www.mycraft.com/femaleviagra>How Can I Cheap Viagra Online</a> northern lights casino pokerstars raid royal vegas casino jumers rock island casino <a href=http://www.mycraft.com/cialis>Viagra Cialis Levitra Differences Pde Inhibitors</a> belterra casino spin palace casino lincoln california casino ri casinos <a href=http://www.mycraft.com/levitral>Editing Cialis And Levitra</a> club usa casino resorts hotel and casino hard rock casino in florida excalibur casino no deposit no return hotels near foxwoods casino
цитирай
7. анонимен - Prozac Overdose Horses
07.02.2012 06:45
Amoxicillin Treat Chlamydia <a href=http://www.archive.org/details/BuyAndPurchaseSomaSaleSomaUsaOrderingWithoutScript>Buy Soma Low No Prescription Fra</a> Yasmin And Amoxicillin Doxycycline Lorazepam Lek Low Prices Viagra Pharmacodynamics Interaction Amoxicillin Contraindications Clavulanic Acid <a href=http://www.archive.org/details/DetoxDietBuyTramadolDietPillTramadolInformationTabletsTabs>Buy Check E Tramadol</a> Zyban Melting Point Amoxicillin Vomiting Diaper Rash Tramadol Online More Drug_interactions Amoxicillin And Clavulanate Online Consultation Generic Tramadol Recreational Use Pain Reliever <a href=http://www.archive.org/details/alibolton>Sildenafil with doctor consult</a> Coreg Beaters Zithromax And Asthma Otitis Media Animal Hospital Lasix Tendonitis And Flagyl <a href=http://www.archive.org/details/nobleyang>buy Tadalafil online with overnight delivery</a> Viagra Upotreba Cialis Levitra Console Ativan Use During Pregnancy Metaxalone With Tramadol Tramadol Paranoia Dose <a href=http://www.archive.org/details/UsOrderAlprazolamSameDayCheapAlprazolamPriceHowMuchIsTramadol>Dosage Alprazolam Anxiety Panic Disorder</a> Lasix Acne Menopause Viagra And Stroke Low Cost Diflucan Prescription Xanax Levitra In Kiev <a href=http://www.archive.org/details/BuyAmbienWithoutPrescriptionUsCanadaUkAustraliaEuropeGermany>Buy Ambien</a> Famvir Sale Prescription Online Valtrex Sildenafil Citrate Pediatric Ativan Side Effects Nizoral For Thinning Hair Propecia And Rogaine Mixing Tramadol And Soma Side Effects Metolazone 23 Minutes Before Furosemide Xanax And Sports Drinks
цитирай
8. анонимен - Amoxicillin For Cats Minus Prescription
08.02.2012 20:51
Viagra Ukraine Because <a href=http://www.netvibes.com/accutanenoprescription>Accutane Prescription Specialist</a> Prozac And Breast Milk Nursing Prozac For Hot Flashes During Labor Xanax While Pregnant Pressure Pill Soma <a href=http://www.netvibes.com/buyplavixgeneric>Plavix Blood Donation Proscar Finasteride</a> Vicodin Chat Room Xanax Pills Alprazolam No Prescription Doctor Lorazepam Prescription Hq Pharmacy Buy Vardenafil Prescription Drug Free Pill Identifier Ultram Check <a href=http://www.netvibes.com/buyvicodinesvisamastercardonline>Buy Vicodin Online Without Prescription Pain Pills</a> Soma Retard Cialis Use In Women Zithromax Prescription Skin Infections Tablet Amoxicillin Clavulanate Potassium <a href=http://www.netvibes.com/buyonlineordertabstrazodonesecurepharmacy>Buy Trazodone Online</a> Price Of Zithromax Lasix Abilene Tx Shipped To Florida Tramadol 50mg Soma And Xanax Together <a href=http://www.netvibes.com/prescriptionpriceswellbutrinxanaxonlinebuy>Buy Online Wellbutrin Xl 300 Mg</a> Soma Cover Up Levitra Naion Amoxicillin 50 Cent Buy Viagra University Of Kentucky <a href=http://www.netvibes.com/buyallegra>Minus Prescription Buy Cheap Allegra Mg</a> Death And Viagra How Long Ativan Stay In Your Hair Logo Levitra No Prescription Tramadol More Drug_uses Retrograde Amnesia Sildenafil Citrate Athletic Performance Xanax Side Effects Health
цитирай
9. анонимен - Amoxicillin Danger
09.02.2012 23:51
Sildenafil Russian Group <a href=http://www.netvibes.com/buycelebrex>Celebrex 200 No Prescription Order</a> How Long Signs It Take For Xanax To Work Rx Cheap Propecia Potatoes Not Prozac By Kathleen Desmaisons Selling Methotrexate Friends Forever <a href=http://www.netvibes.com/nizoral>No Prescription Online Buy Nizoral</a> Levitra Online No Prescriptions Overnight How Long Does Lorazepam Stay In Elderly Xanax Artificial Tears Lowest Price Levitra Ultram Er 100 Drug <a href=http://www.netvibes.com/buyadderallonlinevisamastercard>Zithromax Adderall Online Buy</a> Elavil Adderall Dry Mouth Viagra I Sweden Buy Online Prescription Propecia Cialis Sheraton Soma Bay <a href=http://www.netvibes.com/buyprovigil>Provigil Blood Pressure Shift Work Sleep Disorder</a> Generic Cialis Pills Alternative Prozac Unmotivated Levitra Kopen Methotrexate And Mesalamine <a href=http://www.netvibes.com/cymbaltabuynoprescriptionacceptmastercardvisa>Non Prescription Buy Cheap Cymbalta</a> Prozac And Drug Interactions St John's Wort Overdose Of Amoxicillin Infections Soma Industries Inc 79602 Propecia Prescription Drugs <a href=http://www.netvibes.com/buyclomidvisa>Clomid How Much Will I Ovulate</a> Cheap Clear Lake Prescriptions For Soma Motilium Domperidone Nursing Responsibilities Xanax Albuterol Risultati Finasteride Flagyl Viagra Yahoo Tadalafil Prescription Medication
цитирай
10. анонимен - Methotrexate Treatment Of Ectopic Pregnancy
11.02.2012 01:44
Vicodin Make You Gain Weight Xanax Addiction Generic Cialis In Toronto <a href=http://www.netvibes.com/buysomapricesonline>Aura Soma Bottles</a> Coupon Cialis Online Clomiphene Citrate Research Cycle Use Steroids How Long Over Prozac Is Effective How Is Tramadol Synthesized <a href=http://www.netvibes.com/tramadoldhl>Nurse Downloadable Prescription Tramadol</a> Viagra And Drug Interactions Side Effects Cost Lasix Xanax Address Coreg The Cowardly Dog Games <a href=http://www.netvibes.com/tramadolfedex>Tylenol 3 Purchase Tramadol Hcl 50mg</a> Cheap Soma Perscriptions Delivered College Of Dupage Information Amoxicillin Can You Blow Xanax Methotrexate Sulfa Drug Allergy <a href=http://www.netvibes.com/onlinebuyprilosec>Prilosec And Carafate Duodenal Ulcer</a> Intrathecal Refill Kit Baclofen Lioresal Pinamox Caps 350mg Amoxicillin Tramadol And Pseudoephedrine Methotrexate Stroke <a href=http://www.netvibes.com/buyprotonix>Protonix And Plavix Binding</a> Natural Alternative To Zyprexa Weight Gain Prozac Us Cialis Soft Tramadol Overnight Delivery Prescription Sale Online Prescription Finasteride <a href=http://www.netvibes.com/allegraorder>Prescription Order Allegra</a> Methotrexate Oral Storage Soma Cyp2d6 Tramadol And Phenytoin Will Methotrexate Cause Cancer Discount Mixing Prozac No Prescription Xanax Online Viagra Interaction With Cialis Comparison
цитирай
11. анонимен - Sap Production Order Type
16.02.2012 15:23
Active Data Warehouse Architecture Invest In Canadian Oil <a href=http://www.archive.org/details/victorblack>How Long Will Amoxicillin Be Unrefrigerated</a> Industrial Control Wiki What Are The Three Questions That All Economic Systems Must Answer Wikipedia Solaris Zones Organic Lettuce Production <a href=http://www.archive.org/details/jamesonpache>Evidenced Based Data Lasix And Lactation</a> Industrial Gas Air Compressor Warehouse Kolkata Zeichman Manufacturing N3 Industrial Electronics Exam Papers <a href=http://www.archive.org/details/UsOrderAlprazolamSameDayCheapAlprazolamPriceHowMuchIsTramadol>Alprazolam Street Price</a> Wedding Warehouse Blaine Mn The Zones Under Influence How Does Gnp Understate Aggregate Production In Third World Countries Where Substantial Economic Production May Be Consumed Directly And Thus Not Reach Markets Where It Can Be Measured Frid Street Warehouse Hamilton <a href=http://www.archive.org/details/BuyAmbienWithoutPrescriptionUsCanadaUkAustraliaEuropeGermany>Buy Ambien Online For Sale</a> Sask Hunting Zones Lithium Ion Batteries Production 2131 Industrial Parkway Silver Spring Tivoli Warehouse <a href=http://www.archive.org/details/BuyCheapSomaCodFreeFedex>Super Cheap Soma Carisoprodol</a> Mobile Arts Production Services Miami University Of Florida Economic Forecast Types Of Economic Indicators Commision On Economic Opportunity <a href=http://www.archive.org/details/DetoxDietBuyTramadolDietPillTramadolInformationTabletsTabs>Buy Tramadol Online No Prescription Affordable</a> Motorcycle Warehouse Castle Hill Online Lean Manufacturing Certification Tasha Warehouse Direct The Camera Warehouse Auckland Production Of Moonshine Manufacturing Collaboration
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1574233
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865