Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 12:57 - Ивановските скални църкви
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 3972 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2013 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В един предишен материал разказах за поречието на Русенски Лом и скалните манастири, обитавани някога от монаси исихасти, затова сега няма да повтарям историята. В този постинг ще пусна само малко снимки от Ивановската скална църква - може би най-известното място в Поломието, или поне най-достъпното. Всъщност от достъпността се определя и известността на тази забележителност. По време на дългия преход от Кошов до Иваново, следвайки завоите на реката, се натъкнахме на не по-малко впечатляващи места, а от местни хора научихме и за други. Поречието на Русенски Лом е необятно, така че за да се видят повече неща извън утъпканите туристически пътеки са необходими повече от две посещения на района.
image
Така изглежда църквата, щом се влезе от входа. Когато манастирът е бил действащ, този вход не е съществувал. Минавало се е по тясна пътека, изсечена от външната страна на скалата, която обаче с течение на годините е ерозирала и днес вече няма дори следа от нея. Затова в по-ново време в скалата е прокопан нов вход, от който се влиза днес.

image

image
Не само ерозията и времето са причина за заличаването на част от стенописите. В района вредния си отпечатък са оставили и безчет иманярски набези. Незнайно защо са решили, че зад стенописите има зазидано злато, което е станало причина за унищожаването на много от тях. Естествено не са намерили нищо, защото монасите исихасти са живели крайно аскетично, и понеже са презирали всичко земно, е просто немислимо в църквите им да е имало злато, което да са крили. Поредният пример, че невежеството вреди.

image
Близък план на част от многобройните графити, оставени върху стенописите. Един от тези е от 1888 г.

image

image
Toва е подписът на първия турист, посетил Ивановските скални църкви. Подписал се е като поп Рафаил от Русе, а годината е 1746. Това доказва със сигурност, че към тази година манастирът вече е бил изоставен.

imageИнтересното Интересното е, че стенописите по тавана са много по-добре запазени от по стените. Причината за това е в свещите, които са се палели в църквата. Вероятно са били много качестени, защото вместо да опушат таваните, те са създали тънък и прозрачен филм, който е предпазил цветовете и рисунките от 12 в. насам. Важното е да се знае, че в тази църква реставрации по стенописите не са правени, и всичко, което виждаме, е то 12 в. !


Тагове:   скални църкви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Qko!
26.05.2009 15:04
Qko! 4udno mestence si nameril. i mngo qki snimki
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622680
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865