Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 15:10 - На север от слънцето
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 5743 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2012 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Заслон, построен от камъни и изхвърлени от морето дървета, печка от преправен стар варел, газови фенери за осветление и минимални битови удобства – това са условията, при които през 2010 г. норвежците Инге Веге и Йорн Ранум живеят 9 месеца на самотен остров отвъд полярния кръг.

image

image

image

Причината за такъв дълъг престой на подобно пусто място, при това по време на бруталната, студена и тъмна полярна зима е на пръв поглед несъвместима с тази географска ширина: двамата норвежци използват времето си преди всичко в каране на сърф. Е, освен това събират от брега и 3 тона изхвърлен от вълните боклук (основно пластмаса), част от който използват повторно, докато останалия е отнесен с хеликоптер. Интригуващото приключение на двамата норвежки сърфисти е описано във филма „На север от слънцето”, чийто трейлър може да се види на линка долу.

Филмът представя невероятната северна природа (някои от кадрите са заснети от парапланер), внушава благоговение пред светлината (особено сцената на силуетите на двамата сърфисти със Северното сияние за фон), напрежение (как ще издържат полярната зима, без да се избият под влияние на арктическата депресия?), така очакваното завръщане на слънцето след 3 месеца мрак.

image

Филмът предизвиква и едно спонтанно възхищение пред двамата норвежци, решили се на подобно дръзко начинание, защото все пак се иска доста решителност, при положение, че от наиситна ледените води те дели само един неопрен. Сърфирането само по себе си не е основната идея на филма. Тя по-скоро е за решимостта на тези невероятни сърфисти да изкарат максимално време във водата и да се преборят с предизвикателствата на терена и климата.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619015
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865