Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2020 20:09 - Корабокрушението на "Лейди Лиз"
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 1384 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Наречен от местните „Лейди Лиз“, този ръждясал тримачтов железен барк дълги години се е носил гордо по морета и океани, докато през февруари 1936 г.  за нещастие залива Бален (Whalebone Cove) на Фолклендски острови се превръща в негов последен пристан.

Ветроходът Lady Elizabeth е пуснат на вода на 4 юни 1879 г. в Съндърланд, Англия. Построен е, за да замести предишен кораб със същото име, потънал край бреговете на западна Австралия през 1878 г. Вторият Lady Elizabeth обикаля успешно света, превозвайки различни товари повече от 30 години.

На 4 декември 1912 г. Lady Elizabeth напуска Ванкувър, Канада, натоварен с дървен материал в посока Мозамбик. Докато преминава покрай нос Хорн, ветроходът попада в много силен ураган. Корабът получава повреди, голяма част от товара е загубен, а четирима членове на екипажа падат зад борда и изчезват безследно. Докато се влачи към Порт Стенли (Фолклендски острови) за ремонт, в пролива Бъркли Lady Elizabeth получава сериозни повреди по корпуса си, след като се удря в скалата Уране край Волънтиър Пойнт. Когато достига до Порт Стенли, корабът е обявен за негоден за мореплаване. Продаден е, за да се ползва като плаващ склад за дървен материал. 

На 17 февруари 1936 г. свирепа буря се стоварва върху Lady Elizabeth. Корабът се откъсва от въжетата, с които е швартован към брега, понася се неуправляем из залива Бален и е изхвърлен върху пясъчна коса. През годините всичко дървено и ценно от барка е разграбено. Днес Lady Elizabeth все още лежи на плитчината. Опитите корабът да бъде превърнат в плаващ музей се провалят поради липса на финансиране.

image


image





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1616987
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865