Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2017 01:46 - Военноморският флот и космосът
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.02.2017 02:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НАСА и Военноморските сили на САЩ имат дълга история на продуктивно сътрудничество. Това партньорство включва разрешаване на проблеми, технологични иновации, използване на съвместни съоръжения и развитие на кадрите. Когато НАСА е създадена, като модел й служи организационната структура на ВМС, защото в новосформираната независима агенция се оказва зает много персонал на ВМС. Доста хора ще бъдат изненадани да научат, че Военноморската академия на САЩ е произвела повече астронавти от всяка друга образователна институция. 

В изпълнението на всяка космическа мисия – от проект „Меркурий“ (първата програмата за пилотирани космически полети на САЩ), през проектите „Джемини“, „Аполо“ и „Скайлаб“ – значително участие неизменно взема и ВМС на САЩ. Макар и все още в стадий на разработка, не прави изключение и най-новият проект на НАСА, наречен Orion MPCV (Многофункционален пилотиран космически кораб Орион).  

image

С проектът Орион НАСА отбелязва важен етап в усилията да се възстанови пилотираната космическа програма на Америка. На 5 декември 2014 г. в 7:05 AM EST космическият кораб Orion (без екипаж на борда) е изведен в околоземна орбита от ракетата Delta IV Heavy. Този първи изпитателен полет завършва около 4 часа и половина по-късно с приводняване в Тихия океан.

Полетът с двете околоземни орбити на Орион е първото изстрелване на пилотиран космически кораб, откакто през 2011 г. НАСА прекратява програмата с космическите совалки. Освен това НАСА за първи път изстрелва космически кораб, който е в състояние да извежда хора извън ниска околоземна орбита, след мисията на Аполо 17 през 1972 г. (преди 42 години). При първия си полет Орион достига височина от 3600 мили (5800 km), а при повторното си навлизане в земната атмосфера развива скорост от 20 000 мили/ч (8900 м/с). Основната цел на този тестов полет е изпитание на топлинния щит, парашутите, отделянето на компоненти, както и на бордовите компютри. ВМС е натоварен с отговорността да открие и прибере космическата капсула. Изпълнението на задачата се осъществява от USS Anchorage. Екип от водолази свързват Орион към специално проектиран от инженери на НАСА винч, с чиято помощ е изтеглен в доковата камера на амфибийния кораб.

USS Anchorage транспортира Орион до Сан Диего, Калифорния, от където капсулата поема към космическия център „Кенеди“ във Флорида.





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1623751
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865