Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 11:23 - Портативни водноелектрически генератори
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 3432 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.02.2016 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На пазара вече има много приспособления, които позволяват на хората да зареждат батериите на своите мобилни устройства, когато нямат достъп до електрическата мрежа. Повечето от тези продукти използват слънчевата енергия, макар че някои са стигнали и по-далеч, разчитайки на термоелектрическите закони на физиката.

Съществуват обаче и портативни устройства, които генерират електричество, използвайки енергийния потенциал на потоци и реки – нещо като преносими водноелектрически станции. Какви са предимствата им пред по-широко разпространените соларни зарядни? Разчитащите на слънчева енергия зарядни устройства могат да работят добре на пряка слънчева светлина, но капацитетът им рязко спада в облачно време, на сянка (ако напр. сте сред гъста гора), или ако случайно сте на високи географски ширини. Също така от тях няма кой знае каква полза през нощта. При термоелектрическите зарядни устройства, от друга страна, се изисква наличието на постоянен топлинен източник – в най-честия случай това означава да се запали и да се поддържа огън. 

Вярно, за да може да се възползва от водноелектрически генератор, човек трябва да е близо до поток или река. Но пък ако това условие е изпълнено, устройството ще работи дори и при слабо течение, независимо от метеорологичните условия или времето на денонощието. Трябва обаче да се отбележи, че за разлика от соларните зарядни устройства, портативните водноелектрически генератори все още са по-обемни, а и при работа роторите им създават ясно изразен шум. 

Ето и няколко от тях:

HydroBee

Това устройство се състои от две основни части. Във вътрешността му има цилиндрична батерия, която съдържа 6 AA акумулаторни никел метал-хидридни батерии по 1.2 V, интегриран USB порт, както и външно монтиран ротор. Устройството може да се ползва и като се инсталира директно към кранче на чешма или градински маркуч.
image

Модулът с батериите се намира в другия основен компонент на HydroBee. Той плува на повърхността на потока или реката (или дори може да бъде влачен зад лодка), като се задържа с осигурително въже. Течейки през устройството, водата завърта ротора, с което зарежда батериите.

image

Според създателя на HydroBee Бърт Хамнър, два часа работа на устройството при скорост на потока от около 6 km/h трябва да бъде достатъчно за пълното зареждане на шестте батерии. Тогава батерийният модул може да се свали и да се използва за зареждане на някакво мобилно устройство. 

В момента HydroBee е на етап работещ прототип и Хамнър разчита на Kickstarter за увеличаване на средствата за производство. При успех на проекта, цената на дребно ще е 98$.

Източник: Kickstarter 

Blue Freedom

Blue Freedom е компактна хидродинамична турбина, чийто габарити са 20 х 5,5 cm, а теглото й от 450 gr, я прави толкова удобна за носене, колкото са повечето преносими соларни зарядни. Има синхронен генератор, който е в състояние да произвежда 5 W мощност. 

image

Зареждането започва веднага след като турбината бъде потопена в поток или река. Производителите твърдят, че зареждането става значително по-бързо, отколкото със соларно зарядно – в състояние е да зареди един iPhone 6 за не повече от 1-2 часа, което зависи пряко от скоростта на водния поток. Интегрирана 5000 mAh батерия съхранява произведеното електричество, когато към турбината не е включено устройство. 

image

Blue Freedom има вградена LED лампа, което прави по-лесно използването й, дори посред нощ.

image

Източник: Kickstarter 

Vena Micro Hydro System 

Тази преносима турбина, извличаща енергия от движеща се вода, е проектирана от австралийския индустриален дизайнер Даниел Хъл. Vеnа Micro Hydro System разполага с котва, генератор, турбина и батерия за съхраняване и разпределение на получената енергия. Всичко това се прибира в специален калъф, когато устройството не е в употреба.

image

image

Vеnа Micro Hydro System условно е съставена от две части: турбина, която се потапя в поток или река, така че течението да я задвижва; и модул с батерии, който се зарежда от турбината посредством кабел. Котвата гарантира, че останалите елементи (генератор и турбина) ще бъдат подсигурени при всяакви промени на речното течение. 

image

Източници: envirogadget & trendhunter 

В заключение може да се каже, че днешното общество е наситено с много повече потребители с еко-съзнание, отколкото когато и да било преди. Такива потребители са по-склонни да инвестират време и пари в продукти, които работят по устойчив начин. Ето защо много производители ще се възползват от тази тенденция, приспособявайки своите продукти и услуги към по-екологично функциониране. По всичко личи, че търсенето на подобни на представените продукти ще се увеличава, тъй като все повече платежоспособни потребители се адаптират към все по-екологосъобразен начин на живот. 




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1617025
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865