Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 08:21 - Сицилия - прането на Палермо
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 34637 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2011 16:50


Голям, занемарен и оживен – това е съвременен Палермо. Като всеки друг огромен град, улиците му често са блокирани от шумни задръствания, никой не щади клаксоните, а хилядите мотопеди, провиращи се между колите по най-рискован начин, могат да изправят на нокти всеки несвикнал с подобен трафик. Не съм бил в друг град, където по толкова пленителен начин да се съчетават западналост и някогашно бароково величие. С цялата си атмосфера Палермо е изключително жизнен град. Дори бедността, която намирам за доста по-осезаема от всички места в Южна Европа, на които съм бил, не е тягостна или отблъскваща, а е някак приветлива. Може да звучи странно, но е точно така – характерното за Палермо е, че не трябва да я търсиш, отивайки в крайни квартали или гета. Достатъчно е човек да свие в някоя от тесните странични улици и ще попадне сред разпадащи се сгради с олющени фасади.
image

Без изключение по всички блакони са нависнати почти безкрайни простори с пране, което показва, че колкото и занемарени да изглеждат околните сгради, всички те са населени.
image

image

Най-впечатляващи обаче ми се сториха приземните пространства на тези къщи, които също са обитавани от многолюдни сицилиански семейства. Болшинството от входовете за техните домове гледат директно към улицата, досущ като гаражите по морето, преустроените от предприемчиви хазяи в квартири.
image

image

Честа гледка е обитателите да подреждат кухненските си маси, заедно със столовете направо на тротоарите, стига да ги има, а ако не – направо на улицата. А тя, улицата, в общия случай, е толкова тясна, че на нея има място да мине само една кола. Все пак може би най-впечатляващото по улиците на Палермо са сгъваемите сушилки за пране, подредени край входовете на жилищата от приземното ниво. Представям си каква теснотия е вътре, щом на обитателите им се налага да си изнасят изпраните дрехи навън. Вярно, на минувачите им се налага да ги заобикалят, но пък по цялата улица се носи свежият аромат на току-що простряно пране. Странно, но едва сега си давам сметка, че по всички улици прането ухаеше по един и същ начин. Очевидно една марка прах за пране беше успяла по-добре от всички останали да намери начин да стигне до сърцата на сицилианските домакини.

image

image

image

Толкова за прането на Палермо.

До момента на пристигането ми в Палермо, преките ми впечатления от Италия бяха свързани единствено с Милано и околностите му. И тъй като знаех, че италианският юг е много по-беден от севера, предварителните ми очаквания за Палермо не бяха кой знае колко високи. Ето защо излязох от летище „Фалконе-Борсалино”, кръстено на двама италиански съдии, посветили се на борба с мафията и заплатили за това с живота си, с доста занижени очаквания. Снимките с изгледи от града, които предварително разгледах в интернет, го показваха като невъобразима кочина. Това стопи до крайна степен ентусиазмът ми от предстоящия престой. Само че противно на висички тези опасения, Палермо се оказа невероятен град. Въобще Сицилия като цяло се оказа друг свят. Освен че е остров, откъснат от останалата част на Италия с Тиренско море, тя има и съвършено различна история и културни традиции. Разположена между Европа и Африка, Сицилия е истински кръстопът. Именно това я превръща в примамлива цел за кого ли не – първоначално е покорена от гърците, два века е владяна от арабите, изместени след това от норманите. В промеждутъците през острова минават римляни, картагенци, вандали, византийци, испанци, французи, а по някое време дори и англичани. Благодарение на всички тези нашественици Сицилия има изключително богато наследство. Множеството редували се култури са наложили отпечатък върху всички страни от живота на острова – като се започне от архитектурата и изкуството, и се стигне до езика и кухнята. А Палремо – столицата на Сицилия – обединява цялата тази еклектика по един крайно ефектен и забележителен начин. Макар и отвъд Сицилия да е само Африка, много бързо още едно предубеждение, основано единствено на формалната близост с черния континент, беше разбито: никъде в Палермо не видяхме араби от Северна Африка. Нямаше и негри. Така и не съм сигурен защо. От начало си мислех, че това е така, защото може би местните не ги приемат. По-вероятната причина обаче ми се вижда друга – Сицилия е доста по-бедна от останалите части на Италия, така че всеки емигрант от Африка, дори да мине през острова, със сигурност би предпочел да продължи на север, където възможностите са много повече. Всички знаят историята на катедралата „Света София”, която след превземането на Константинопол от турците е превърната в джамия. В Палермо се случва точно обратното. По време на арабското владичество в града има над 200 джамии. С идването на норманите всички те са превърнати църкви. Интересното е, че и християнски храмове от норманско време също носят характерните белези на ислямската архитектура. Такава е църквата „Св. Йоан на отшелниците”, построена през 1132-1148, т.е. цели 76 години след прогонването на арабите. Смята се, че за издигането на храма норманите са наели архитекти-араби. Ако е истина, това означава, че във време, когато в християнска Европа толерантността към другите религии е меко казано непозната, сицилианците са имали доста либерално и напредничаво отношение към света.

Накрая ми се иска да кажа, че по мое мнение Палермо крайно незаслужено стои в страни от туристическите маршрути на Италия. Прекарах в този забележителен град само три дни, което е крайно недостатъчно за опознаването от близо на огромното му историческо наследство. Но макар и кратко, времето, прекарано там, беше едно истинско приключение от първия до последния миг. Палермо заслужава повече. Ето защо ще бъда безкрайно щастлив, ако този текст успее да накара поне няколко души при възможност да се отбият в страни от утъпканите пътеки на организирания туризъм в Италия и да посетят Сицилия.Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. indreal - @ 1
09.06.2009 10:11
Общият дух, който носи града - това е, което ме впечатли най-много.
Останалите твърдения няма да коментирам.
цитирай
2. анонимен - Докато разглеждах снимките и четох ...
24.02.2011 21:39
Докато разглеждах снимките и четох увлекателният разказ за Палермо и Сицилия като цяло,за миг си помислих че става въпрос за Наполи...Порутени сгради с мухал от вън и вътре,тесни и разбити улички,провесени дрехи,които ако са от първия етаж трябва да се навеждаш,за да минеш....Не знам защо,но освен духа на мизерията,друго вече 2 год. не мога да усетя....и като хора са такива...е,не всички,но едно 80%......
цитирай
3. анонимен - Услуги черного колдуна
14.07.2011 20:48
Родовой черный приворот. Жесткая рассорка на соперницу через кладбище. Чернокнижные обряды на богатство. Наведение/снятие порчи. Пожизненная защита (Бесовская). Тел: +380972762350, сайт: http://www.magrenar.com/ E-mail: magrenar(@)yandex.ru


<a href=http://www.magrenar.com/>рассорка сильная </a>
цитирай
4. анонимен - Здравствуйте юзеры indreal.blog.bg
15.07.2011 00:52
Открой свое сознание и впусти меня Дай отдохнуть своей усталой голове и позволь сердцу решатьЭто так просто, когда знаешь правилаЭто так просто, все, что тебе нужно сделать — Это влюбитьсяИграй в игруВсе играют в игру, под названием "Любовь Open up your mind and let me step insideRest your weary head and let your heart decideIt''s so easy when you know the rulesIt''s so easy all you have to doIs fall in lovePlay the game,Everybody play the game of love
Найдено <a href=http://videosuka.com>по ссылке</a>
цитирай
5. анонимен - Привет обитатели indreal.blog.bg
16.07.2011 14:59
Мы всегда спешим. Все спешит, кроме моего сердца. Оно постепенно замедляет свой бег. Я не так уж и против.
Взято с <a href=http://xxxrutube.com>портала</a>
цитирай
6. анонимен - Готовые рефераты по экологии
16.07.2011 16:26
<a href=http://dow.zakachali.in/viewtopic-61102.html>Программу для перекодировки видео на мобильный</a> - Websites with free or low-priced trial memberships advertised on many other websites одну смнену на предприятиях архангельские лесозавод роль Норвегии в принятии этого.
<a href=http://top.uzhe40.ru/viewforum-8-3.html>Готовые рефераты по физике</a> - Проектов, Хороших результатов удалось добиться нашему КБ при помогли многим студентам по курсу организация производства, обязательно поможем и Вам объявление о продаже авто.
<a href=http://top.zabiraem.in/viewtopic-215.html>Программу звуковой движок для vista</a> - Комбинат проводит обучение по специальностям: шеф-повара, менеджер обузданию этого иррационального стремления производственной, финансовой деятельности; заключение хозяйственных и иных.
цитирай
7. анонимен - Предлагаю начать писать афоризмы вместе
22.07.2011 17:05

— Слушай, я тут подумала, когда закончишь, может

(Перебивая):

— Ты накрасила губы, до этого на них не было помады.

— Я немного ее обновила.

— Прости, что ты говорила?

— Я интересовалась, не хотел бы ты выпить кофе?

— Черный, два кусочка сахара, пожалуйста.


[url=http://claroruninul.narod.ru/data/41.html] источник [/url]
цитирай
8. анонимен - Предлагаю искат и писать сюда афоризмы вместе
24.07.2011 05:32

Не бедность невыносима, а презрение. Я могу обходиться без всего, но я не хочу, чтобы об этом знали.


<a href=http://surokin.livejournal.com> источник </a>
цитирай
9. анонимен - специальное програмное обеспечение
25.07.2011 07:04
Сидит программист за компьютером. Вдруг стук в дверь. Открывает, а там
стоит старуха, вся в черном и с пассатижами.
- Ты кто?
- Я Смерть!
- А почему ты без косы, а с пассатижами?
- А я за компом!


создание веб сайтов
цитирай
10. анонимен - ремонт компьютеров в оренбурге
27.07.2011 08:54
Осуществляем сопровождение компьютерных сетей для организаций Санкт-Петербурга. Выполним настройку компьютеров, ноутбуков, периферии, программ.
Профилактическое обслуживание. Монтаж и настройка локальных сетей.

wifi настройка компьютер ноутбук
цитирай
11. анонимен - php mysql создание интернет магазина
01.08.2011 05:12
- А я на прошлой неделе женился!
- Поздравляю! Она тоже программист?
- Нет.
- Опа... а о чем вы с ней тогда разговариваете?!


поисковое продвижение раскрутка сайта
цитирай
12. анонимен - Предлагаю начать кидать сюда цитаты коллективно
12.08.2011 17:04

Тот, с кем хоть раз вступил в схватку, — враг навсегда.
все с сайта ogli.org http://ogli.org/2011/05/16/prestarelaya-rabynya-vypolnyaet-prikazy.html
цитирай
13. анонимен - Выкладываем демотиваторы дня
16.08.2011 21:51
второй нах!
_________________
В детстве мы все словно ходим по воде, по обманчиво гладкой и плотной поверхности озера, и нам знакомо то странное чувство, что в любую секунду можно вспороть эту гладь и уйти в глубину, затаиться там и исчезнуть для всех так, словно тебя никогда и не было. если хотите- найдите сказанное из сайта dematom.com
цитирай
14. анонимен - Друзья покидаем веселые афоризмы
15.11.2011 01:19

Жизнь отличается от банковского дела тем, что ей знакомы долги, которые можно заплатить, только задолжав другим.
цитирай
15. анонимен - AroundOfTheWorld.ru - Тайны планеты, необычные вещи, интересные события, мир вокруг нас, интересные факты
07.12.2011 03:06
<img>http://aroundoftheworld.ru/wp-content/uploads/2011/12/ibiza3.jpg</img>

Земля – это планета невероятной красоты, где каждый уголок по-своему прекрасен и таинственен, будь то созданное природой место или построенный человеком мегаполис. Места, которые непременно стоит увидеть, можно перечислять очень долго. Но кроме мест есть в мире и множество интересных событий, традиций и просто фактов, благодаря которым хочется посетить именно эту страну, город, поселение или местность.
Блог «С миру по нитке» посвящен именно таким удивительным местам.


<a href=http://aroundoftheworld.ru/indiya/znak-indii-bindi-i-tilak.html>знаки индии</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/japan/cosplay.html>винсент валентайн</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/japan/interesnye-fakty-o-yaponii.html>интересные факты</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/ukraina/kiev.html>мать городов</a>
цитирай
16. анонимен - Магазин Горящих Путевок, горящие туры и путевки из Санкт-Петербурга
18.01.2012 20:32
<img>http://cs10550.vkontakte.ru/u4835844/137271462/x_35a2561d.jpg</img>

Магазин Горящих Путевок - это сеть туристических агентств, которая занимает первые места на туристическом рынке. Мы можем предложить своим клиентам горячие туры и путевки из Санкт-Петербурга на любой вкус. У нас всегда есть горячие туры из Санкт-Петербурга в Египет, Турцию, Тунис, ОАЭ, Тайланд и другие. Автобусные туры из Санкт-Петербурга в разные города и страны мира по самым низким ценам позволят сэкономить ваши денежные средства. Наши профессиональные менеджеры турфирмы помогут Вам выбрать лучшие туры от лучших операторов

<a href=http://mgpsp.ru/42-franciya.html>горящие туры королев</a>

<a href=http://mgpsp.ru/sp/270-super-predlozhenie-goryaschiy-tay.html>горящие туры в тай</a>

<a href=http://mgpsp.ru/>горящие туры санкт петербург египет</a>

<a href=http://mgpsp.ru/>магазин горящих путевок туристическое агентство</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1552532
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865